Dannes trettioförsta inkast

Ordförande Jonsson summerar det andra verksamhetsåret i pandemins tecken. Trista resultat för flera av våra förbundsserielag men visst fanns det glädjeämnen under året också... Med förhoppning om ett mer normalt 2022.

PANDEMIÅRET 2021

Vi väntade och väntade på att signalerna skulle komma från Folkhälsomyndigheten, regering och regionens politiker att landet skulle kunna vrida sig ur pandemins struptag. Kultur, idrott restauranger och hotell tog dom stora smällarna liksom – naturligtvis – alla medborgare som fick leva ett annorlunda liv och med hotet om allvarlig sjukdom vilande över oss alla. Förhoppningarna om en återgång till vardagen steg när vaccineringen kunde starta. Till att börja med fick dom äldsta och mest sårbara sina första sprutor i början av året. Vi lärde oss att jaga tider och platser för en första injektion. Själv hittade jag ledig plats i Edsbyn den 31 mars för att senare komplettera med den andra sprutan 12 maj i Järvsö. Med utgångspunkt för den osäkerhet som hela tiden präglat pandemin kan vi nu konstatera att våra distriktsserier ändå kommit i mål. Vi har inte varit vana att förlänga seriespelet in i oktober och november. Gynnsamt väder gjorde att föreningarna kunde slutföra sina matcher oavsett om vi tvingats till enkelserier eller traditionellt seriespel med hemma- och bortamatcher.

När vi nu närmar oss repskapet som i år genomförs i Bollnäs den 8 december kan vi konstatera att det blev ett tungt år för våra lag i förbundsserierna. Det såg länge ut som att HuFF skulle klara nytt kontrakt i Ettan Norra. Matchen i Svenska Cupen mot Hammarby bjöd på det bästa spel jag sett ett hälsingelag prestera på många år. Seriematchen som följde mot Gefle IF började följaktligen med snabb 2–0 ledning för HuFF, men sedan föreföll det som att energin tog slut och resten av seriematcherna innebar förluster fram till det oavgjorda resultatet i serieepilogen mot Assyriska. Hoppas och tror att det genuina engagemang och hårda arbete som ligger bakom HuFF:s avancemang till Ettan ska leva vidare och leda till - om inte en snabb återkomst – en fortsatt satsning i tvåan som topplag.

Strand och Iggesund lämnar förbundsserien i trean och får börja om i division fyra i ”Hälsingeallsvenskan” 2022. Team Hudik, Ljusdal, Mohed, Bollnäs GIF och Näsvikens IK behåller sina platser i tvåan damer. Det är lite tidigt att innan repskapet sia om hur våra distriktsserier kommer att utformas. Det som står klart i skrivande stund är att Forsa IF och Sandarne SSIF lämnar division fyra och i femman får Ljusne AIK FF och Alfta GIF FK ta nya tag i sexan. Damer division tre är uppdelad i en sydlig serie med gästrikelag. Edsbyn IF FF, Ljusne AIK FF och Kilafors IF behåller sina platser. Lag från Medelpad kompletterar damtrean norra där Team Hudik 2, Ljusdals IF 2, Bergsjö IF samt Näsvikens IK 2 spelat. Hur damtreorna kommer att se ut 2022 återstår att se och det avgörs tillsammans med tävlingskommittéerna i Medelpads FF respektive Gästriklands FF.

HÄLSINGLANDS FOTBOLLFÖRBUND ORDFÖRANDE I NORRLANDSKONFERENSEN.

Under perioden mars 2021 till mars 2022 kommer HFF att vara ordförande i Norrlandskonferensen. Uppdraget innebär att anordna höstkonferens under november månad samt vårkonferens under mars månad. Utöver de traditionella konferenserna är vi också sammankallande till ett antal digitala möten beroende på de aktuella ämnen som norrlandsdistrikten behöver informera om eller ta ställning till. Årets höstkonferens genomfördes fredag 12 och lördag 13 november på Scandic hotell i Arlandastad. Den nya spelarutbildningsplanen SUB 2.0 var ett av flera viktiga ämnen att diskutera. Samordning av tävlingsfrågor och projektet Ökad Samverkan fanns också med bland de viktiga diskussionspunkterna liksom rekrytering av nya domare. Glädjande många deltagare från de sju norrlandsdistrikten och vårt kansli och våra kommittéer fick uppskattning för väl genomförd konferens. Protokoll från konferensen kommer att finnas på vår hemsida efter justeringen är genomförd.

DISTRIKTUNGDOMSTURNERING, DUT I BOLLNÄS

Hälsinglands FF fick förtroendet att arrangera det nya upplägget av distriktungdomsturneringen på Solrosen i Bollnäs. Cup Kommunal är ett begrepp som fortfarande finns med när det gäller tjejernas turnering, medan det för tillfället saknas sponsorer på pojksidan. Tävlingen riktar sig till unga spelare födda 2006. Inför turneringen var oron stor att vädrets makter skulle ställa till problem. Nu genomfördes turneringen under kyla men på en plan som erbjöd bra förutsättningar. Först ut var Hälsinglands pojkar som kl 11.00 tog emot Medelpad, Klockan 16.00 var det sedan flickornas tur och för motståndet då stod Uppland. Pojkarna vann sin första match på straffar och fick således spela "upplyttningsfinal" på söndagen, en match där man istället föll på straffar och kvarstår därmed i gruppen. Tjejerna förlorade sin första match och fick därmed på söndagen spela match för att försöka hålla sig kvar i B-gruppen, något som tyvärr inte lyckades och i mars får man ta nya tag i grupp C.

ÄR DET DAGS FÄR FUTSAL BLAND VÅRA UNGDOMAR?
Söndag den 5 december och fullt av ungdomar i Höghammarhallen. Dags för en utbildningsdag om Futsal under ledning av Svenska Fotbollförbundets instruktör Lars Ekdahl. Hälsingland har haft svårt att engagera seniorer för Futsal. Visserligen har det genomförts inomhuscuper såväl i Söderhamn, Bollnäs som Hudiksvall, men i takt att vi fått fler konstgräsplaner har intresset svalnat. Det enda hälsingmästerskap vi genomfört 2019 i Bergvikshallen lockade bara tre lag med Sandarne SSIF som segrare. Därefter har pandemin satt stopp för inomhusidrottandet. Nu har emellertid Hälsinglands FF med Örjan Larsson som ansvarig tagit ett initiativ att få igång Futsal för ungdomar. Mycket glädjande fick vi 68 anmälningar och enligt Örjan Larsson blev det en mycket uppskattad utbildningsdag. Förhoppningen är att få igång ungdomsserier och att skolorna i distriktet kan vara intresserade av en perfekt sport med mycket rörelse, bollteknik, motorik för barn- och ungdomar.

Dan Jonsson
Ordförande HFF