Dannes tjugonde inkast

Danne nollar!

HFF:s ordförande Dan Jonsson nollar och genom att inkasten idag fyller jämt då det blivit 20 till antalet hittills. Denna upplaga tar bl a upp Hudik Cup, Hälsingelägret och tränarutbildningarna. Ha en god läsning och en glad midsommar.

Hälsingelägret 2019
Nästan hundra spelare och ledare valde att tillbringa Kristi Himmelsfärdshelgen i Bergsjö när Hälsinglands Fotbollförbund i samverkan med SISU IU genomförde sitt tredje Hälsingeläger. Bergsjö IF stod som värdförening och kunde erbjuda fina förutsättningar på den nya konstgräsplanen. Närheten till logi och mat på Bergsjöskolan gjorde att förutsättningarna var optimala för tre dagar fyllda av fotboll. Träningspassen blandades med teori och Per Svensson från SISU föreläste om doping. Fyrfaldiga svenska mästaren med Älvsjö damlag, Johanna Hillberg, trimmade spelarna när det gäller löpteknik. Hälsingelägret är en viktig del i det koncept som vi döpt till Hälsingemodellen. Syftet med modellen är att erbjuda bra träningar under vinterhalvåret för tjejer och killar som vill utveckla sitt fotbollskunnande. Våra bästa instruktörer ställer upp i stort sett varje lördag från oktober till slutet av februari och vi bjuder även in föreningstränare som kan ta del av träningsupplägg, få utbildning och samtidigt träffa kollegor från andra föreningar.

Exkludering eller inkludering?
Alla lagsporter har ett gemensamt problem att hantera. Någon gång måste ledare välja ett antal spelare som ska representera föreningen i matchsituation. Oavsett om det gäller ungdomsmatcher eller seniorkamper så blir några spelare utanför "truppen". Föreningar kan må bra av att ha en nedskriven policy vad som gäller. Det finns olika sätt för ledare att förklara och motivera varför den aktuella truppen ser ut som den gör. Inom Hälsinglands Fotbollförbund ställs vi inför dilemmat i samband med uttagning av spelare som ska delta i Utvecklingslägret i Halmstad sista veckan i juni för tjejerna och första veckan i juli för killarna. Vår målsättning är att få tjejer och killar att fortsätta spela fotboll trots att alla inte kan få resa till Halmstad. För öka antalet spelare som får ta del av spelarutbildning, och för att uppmuntra unga spelare att fortsätta - trots att de inte blivit uttagna till Halmstadlägret - har vi under några år tillsammans med Gestriklands FF bjudit nya spelare en möjlighet att delta i distriktslaget under en helg med matcher i Gävle. I år utökas upplägget. Fyra distrikt ger möjlighet för ett antal spelare som inte var i Halmstad att delta i distriktslagsverksamhet i ett utbildningsläger i Leksand mellan den 16 och 18 augusti. Det ger en tydlig signal till ungdomarna att det finns en fortsättning även om man inte kommit med till Halmstad. Dalarnas FF är värdar och förutom Hälsingland och Gästrikland deltar även Upplands Fotbollförbund.

Utbildning är vägen till framgång
Efter att ha genomgått Tränarutbildning C under maj månad vill jag varmt rekommendera alla ledare, föräldrar eller fotbollsintresserade ungdomar att passa på att gå utbildningen. Hälsinglands Fotbollförbund erbjuder en tredje omgång under oktober månad. Lördagen den femte oktober och lördagen nittonde oktober 2019 genomförs Tränarutbildning C i Ljusdal. Tidigare i år har två liknande utbildningar genomförts i Söderhamn respektive Iggesund. Båda utbildningarna blev fulltecknade, vilket innebär att femtio fotbollsintresserade hälsingar fick lära mer om fotbollens grunder. Om du är förälder som har barn som spelar fotboll är det ett bra tillfälle att ta del av de tankar och värderingar, som styr hur barn och ungdomsfotboll kan och bör bedrivas. Har du tankar om att kunna träna ett lag är det här den första och viktiga kontakten med fotbollens tränarkurser. Utbildningen genomförs under två helgdagar med ett uppehåll på två veckor. Under mellantiden får deltagarna ett antal uppgifter att fundera över. Utbildningarna leds av erfarna och kompetenta instruktörer från HFF. Innehållet i Tränarutbildning C är en blandning av praktiska moment och teoretiska inslag. Deltagarna i kursen får tillgång till ett rikt utbildningsmaterial som gör att man som ledare för barn och ungdomsfotboll har massor av lämpliga övningar att välja bland. Materialet består dessutom av Spelregler för Barn- och Ungdomsfotboll, Fotbollens Spela, Leka och Lär, Svenska Fotbollförbundets Spelarutbildningsplan samt Spelregler för fotboll. Förutom de tryckta böckerna ges inloggningar till Svenska Fotbollförbundets material på nätet. Passa på att anmäla dig till utbildningsdagarna i Ljusdal. Gå in på Hälsinglands Fotbollförbunds hemsida så får du mer information hur du anmäler dig.

Hudik Cup sätter Hudiksvall och Hälsingland på fotbollskartan
Det bästa sättet att kontrollera kvaliteten på en produkt är att se om den lever vidare år efter år. I en artikel i HT framgick att föreningar blir tipsade av grannföreningar ända från Piteå i norr ner till Eskilstuna i söder om att Hudiksvalls egen cup är värd att delta i. Ett härligt kvitto på att ledarstaben bakom Hudik Cup gjort och gör ett bra jobb för gästande föreningar. Antalet deltagande lag slog rekord i år igen och det innebär mycket mer än bara idrottsliga upplevelser. För turistnäring och handel har Hudik Cup blivit en framgångsfaktor inte bara i Hudiksvall utan även för grannkommunerna. När det gäller barn- och ungdomsidrott så finns flera fina exempel som är värda att lyfta fram. Lilla Champions League i Bollnäs samlar barn på anrika Långnäs IP på tisdagskvällar under försommaren mellan 21 maj och 18 juni. Sedan följer ett uppehåll fram till 20 augusti varefter man spelar fram till 17 september. Sammanlagt samlas barnen vid tio tillfällen. Lagen kan sättas samman från bostadsområden eller skolor. Det spelas matcher i 15 minuter enligt Svenska Fotbollförbundets regler för 5 mot 5 matcher. Upplägget sprider sig till andra föreningar. Tony Kroon kom till Marmaverken och informerade om upplägget. Ledare nappade och bjöd in grannföreningar till Marmavallen lördagen den första juni för att spela 5 mot 5. Själv hade jag glädjen att få delta som domare under förmiddagen. Trots att regnet hängde i luften blev det en fin fotbollsdag för barn och alla föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar som deltog. Fler föreningar följer efter och förhoppningen är att Hälsingefotbollen ska kunna ha fler lag i ungdomsserierna om några år. Avrundar mitt tjugonde inkast med att önska alla fotbollsvänner en skön sommar och jag återkommer i augusti med tankar kring vår seniorverksamhet.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund