Dannes tjugosjunde inkast

Ordförande Jonsson summerar "coronasäsongen" 2020 och hyllar de som hyllas bör. Sedan lyfts det på stenen om att ett förslag som skulle innebära en stor och omfattande omorganisation av svensk fotboll tagist fram. Mer om det informeras våra föreningars "ordföringar" eller motsvarande om på digitala träffar 10:e och 17:e november,

SUMMERING AV SÄSONGEN 2020
Säsongen 2020 som varit så präglad av coronaviruset närmar sig sitt slut. För distriktsserierna är den redan över och vi kan summera. Hälsingeallsvenskan vanns klart av Strands IF som tog kommandot redan i första omgången genom att klart besegra nykomlingen Marma IF. Nu blev det bara ett år i finrummet för MIF och med 32 insläppta mål så anar man att det finns behov av att täta försvarsspelet om det ska bli en snabb återkomst till fyran. Vare sig tvåan Forsa eller trean Hällbo var berättigade att ta kvalplatsen mot division tre eftersom de båda är samarbetsklubbar, Forsa med HuFF och Hällbo med Bollnäs. Nu fick Ilsbo chansen att kvala till trean, men motståndet var övermäktigt och Ilsbo får spela vidare i fyran. Sällskap får Ilsbo av såväl Edsbyn, Rengsjö och Delsbo. Det kändes nästan som att det var för bra för att vara sant när vi förra hösten konstaterade att Hälsingland skulle ha sex lag i trean. Nu är vi tillbaka i verkligheten med bara tre hälsingelag i trean säsongen 2021. Vi får hoppas att Söderhamn, Bollnäs och Iggesund kommer väl förberedda och att de inspireras av HuFF:s framgång. Vore fint om något av lagen kunde haka på och avancera i seriesystemet.

Näsvikens IK tog chansen att avancera till damtvåan genom att besegra Kilafors IF i båda kvalmatcherna. Sällskap blir det av Ljusdals IF som inte orkade över nedflyttningsstrecket i division 1 Norra Svealand utan får hämta ny energi i damtvåan nästa år. Division 2 damer kan bli en spännande serie med IF Team Hudik, Moheds SK och Bollnäs GIF som kompletterande hälsingelag. När det gäller resultaten i distriktsserierna hänvisar jag till HFF:s hemsida:
https://halsingland.svenskfotboll.se/resultat-tabeller/

UNGDOMSFOTBOLLEN
På ungdomssidan kan vi konstatera att årets stora händelse i Hudikhörnan, Hudik CUP, fick ställas in p g a Coronapandemin. Stort avbräck för Strands IF som byggt upp en mycket uppskattad fotbollscup som vanligtvis spelas i samband med skolslutet i juni. Avsaknaden av cupen innebar också ett bakslag för HFF:s utbildning av distriktsdomare.

Tillsammans med granndistrikten kan vi skapa tävling och bra matchmiljöer för de äldre ungdomarna. Ett bra exempel är P16 där vi under våren har en intern hälsingeserie för att under hösten möta lag från Gästrikland.

IF Team Hudik håller tillsammans med Bollnäs GIF flera lag igång på flicksidan. Ljusdal, Norrala, Näsviken, Hög, Edsbyn och Delsbo bidrar också liksom ytterligare ett antal föreningar när det gäller de yngsta tjejerna. Vår spelarutbildare Alexander Blom konstaterar att färre tjejer väljer att fortsätta med fotboll under grundskolans senare år. Här har vi en utmaning och min förhoppning är att de nya spelformerna kommer att leda till att många fler flickor och pojkar fortsätter upp till 11 mot 11 spel. På pojksidan ser vi inte samma tapp när ungdomarna slutar grundskolan.

HÄLSINGEMODELLEN
Liksom i fjol hade Hälsingemodellen sin upptakt i Stugsund. Runt 160 tjejer och killar träffades lördagen den 17 oktober och körde 90-minuterspass med Alexander Blom och hans instruktörer. Med tanke på Coronaläget rekommenderade HFF:s styrelse att ungdomarna inte samlades alla samtidigt. Dagen blev därför utdragen och jag vill lyfta fram det driv och det stora engagemang som instruktörerna visar vid träffarna. För er som vill veta mer om Hälsingemodellen så går det bra att klicka vidare på länken: https://halsingland.svenskfotboll.se/halsingemodellen/

OMORGANISATION AV SVENSK FOTBOLL
Den 8 april informerades de 24 distriktsordförandena om ett förslag som i korthet innebär att svensk fotboll upplöser nuvarande 24 självständiga distrikt och skapar 7-9 regionsdistrikt som består av 3-4 "gamla" distrikt. Målet med omorganisationen är att frigöra pengar från administration för att använda resurserna till ökad verksamhet inom fotbolls- och föreningsutveckling. En projektgrupp bestående av Bert Andersson, Jörgen Eriksson, Anette Karhu från förbundsstyrelsen har tillsammans med konsulter och tjänstemän från förbundet drivit processen framåt. Hittills har vi haft sammanlagt tre informationstillfällen via videokonferenser och det senaste var öppet för fysisk närvaro på Quality Friends Hotel i Solna. Det är nu hög tid att våra föreningar får kännedom om tankarna bakom omorganisationen. Projektet är så här långt ett "ovanifråninitiativ" och det är dags att dom vi finns till för – våra föreningar - får komma in i processen. Styrelsen för Hälsinglands Fotbollförbund har därför kallat till digitala informationskvällar 10 och 17 november. Med tanke på den stora förändring som kan vara på gång är det mycket viktigt att alla Hälsinglands föreningar är representerade via sin ordförande eller annan person med god kännedom om sin förening. Information har gått ut via e-post till samtliga föreningar, anmälda personer får kallelse med länk till mötet via e-post några dagar innan mötets start. Utan att föregå innehållet i informationstillfället och den dialog som kommer att följa så vill vi flagga för att det finns många oklarheter kring det liggande förslaget. Sex norrlandsdistrikt reser frågetecken kring tanken på att Hälsingland och övriga distrikt ska förlora sin status som egen juridisk person med rätt att styra över sin ekonomi och göra egna avtal. Samarbete över distriktsgränserna har funnits inom tävling och utbildning och det är inget som hindrar att även administration omfattas av samarbetet. Målet att flytta resurser från administration till mer uppsökande verksamhet bland våra föreningar känns angeläget och vi vill nå dit genom fortsatt samarbete inom vår NAFU-region som består av Uppland, Dalarna, Gästrikland och Hälsingland. I samband med informationskvällarna ska vi presentera bakgrunden till det alternativ som projektgruppen och förbundsstyrelsen förordar. Hälsingland vill tillsammans med flera andra distrikt komma med alternativ till förslaget och visa egna, konkreta förslag hur vi kan överföra pengar till arbete ute i föreningarna. Väl mött till viktiga informationskvällar den 10 och 17 november.

ÄNTLIGEN HUFF
Efter att ha snubblat på mållinjen i flera år lyckades det för Hälsinglands bästa lag på herrsidan att nå ända fram – serieseger och avancemang till Norrettan. Nu väntar spännande matcher mot lag med erfarenheter från spel i Allsvenskan. Länsgrannarna Gefle IF och Sandvikens IF har båda flera år i Allsvenskan och det har även IFK Luleå och Brommapojkarna. Mittmedias bevakning av matchen i Österåker blir hälsingsk fotbollshistoria. När allt såg ut att vara klart med sent straffmål för HuFF, säkert förvaltat av Chihan Sener, så kom dramatiken i form av två långa inkast varav det andra resulterade i kvittering för Österåker. Skulle tidigare års snöpliga avslutningar komma i repris? Många tankar flög runt innan den osannolika upplösningen i form av kyligt placerat skott genom hela försvarslinjen i Österåker. För oss som läste Buster under ungdomen kändes det som att verkligheten överträffade dikten. Inte blev det sämre av att matchhjälten var lagets yngste spelare, Jesper Lindholm, med fotbollsuppfostran i Färila och Ljusdals IF. Kan det vara så att HuFF nu är hela Hälsinglands lag? Tittar man på spelarnas moderklubbar så talar allt för det. På Helahälsingland.se finns en kartläggning för de med PLUS-abonnemang.

Avslutar mitt inkast nummer 27 med de positiva förväntningar som HuFF skapat och tillägger att det kanske finns anledning att hoppas på att även IF Team Hudik inspirerats att ta steget uppåt i seriesystemet. Hälsingefotbollen mår bra av att vi har lag som ger oss spännande matcher och våra fotbollsungdomar behöver förebilder på hemmaplan.

Dan Jonsson, ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.