Dannes tjugosjätte inkast

Ordförande Dan Jonsson med sitt 26:e inkast. Här tar han upp de nya digitala mötesformer (bl a) Svensk fotboll fått vänja sig vid, hur har vi tacklat "Coronasäsongen" 2020 och kanske framförallt, vad står vi inför för förändring i o m det stora omorganisationsarbete som SvFF driver som går under namnet "Ökad samverkan mellan SvFF - SDF"?

Historiskt årsmöte för svensk fotboll
Lördagen den 5 september kommer att för alltid leva kvar som dagen då ny teknik bidrog till att det sedan i mars uppskjutna årsmötet för Svenska Fotbollförbundet kunde genomföras. Deltagare från alla 24 distrikt fanns placerade framför datorer runt om i landet. Hälsinglands representerades av Kenneth Carlsson och Dan Jonsson och som tekniskt stöd på kansliet på Hällåsen fanns kanslichefen Andreas Göransson på plats under den historiska händelsen. Anna Iwarsson, Svenska Gymnastikförbundets ordförande, valdes att leda årsmötesförhandlingarna. Mötet inleddes som vanligt med en parentation över fotbollskamrater som avlidit under året som gått. Därefter gick det väldigt snabbt. Ärendena klubbades i snabb takt utan djupare diskussioner. Tekniken fungerade bra och det bidrog till att mötet genomfördes något snabbare än vad som är vanligt vid de "fysiska" årsmötena.

Ökad samverkan SvFF och SDF
Processen med projektet Ökad samverkan … fortsätter och alla 24 ordförande är kallade till fysiskt möte i Stockholm vid tre tillfällen under hösten, 29 sep; 29 okt och 26 nov. Parallellt kommer kanslichefer att konferera den 5/10, digitalt möte; 3/11, digitalt möte; 26/11, fysiskt möte - med stor spänning vi ser fram mot vad övriga distrikt kommer att framhålla under mötena. Hälsingland ingår tillsammans med Gästrikland, Uppland och Dalarna i ett NAFU-område där edsbysonen Christian Fagerhov har uppdraget som nationell fotbollutvecklare (NAFU) för alla fyra distrikten. Christian har samlat de fyra distriktens kanslichefer och fotbollsutvecklare i Gävle fredagen 5 september. Under dagen gavs möjlighet att se över vilka kompetenser som finns i de fyra distrikten och vilka ökade samarbetsmöjligheter man kunde lyfta fram. Det övergripande målet med "Ökad samverkan SvFF och SDF" är ju att genom rationalisering av administration flytta över pengar till direkt arbete med förenings- och fotbollsutveckling bland våra medlemsföreningar. Det vällovliga syftet med projektet är det nog ingen som ifrågasätter. Hur man gör överflyttningen är avgörande. Hittills tycker en enig styrelse i Hälsingland att det känns att skjuta över målet om vi som suveränt distrikt upphör att vara det och istället intar en diffus roll i ett större "regionsdistrikt". Kommer 16 distrikt att underordnas de åtta distrikt som får behålla sina kanslier? Under mitt förra inkast (25) utvecklade jag mer detaljerat de frågor som dykt upp i samband med projektet Ökad samverkan SvFF och SDF. Kan man komma fram till en överflyttning av resurser från administration till verksamhet ute i föreningarna genom att distrikten i de befintliga NAFU-områdena får förtroendet att själva bestämma HUR det ska gå till? Jag tror det!

Coronasäsongen 2020
De erfarenheter som gjorts under pandemin kommer att för alltid påverka hur den framtida fotbollsverksamheten kommer att organiseras och bedrivas. Ett antal fysiska möten flyttas till digitala plattformar där det erbjuds tekniskt stöd och tillgänglighet över stora områden utan kostsamma och under vinterhalvåret riskabla bilfärder genom mörka hälsingeskogar. Här finns vinster att göra såväl ekonomiskt som miljömässigt. Viktigt ändå att vi får träffas fysiskt när så är lämpligt. "Människan är människans glädjekälla" är att fritt parafrasera ur Havamal. Visst har flera av oss saknat kaffepausen under styrelsemötena och det viktiga mellansnacket vid sidan av dagordningar och ärendelistor.

Restriktioner har kommit från Folkhälsomyndigheten och vi inom fotbollen har haft en förväntan på oss att förhålla oss till dem. Min bild är att bortsett från några få undantag har matcherna genomförts med respekt för restriktionerna och på ett smittspridningssäkert sätt. Förhoppningen är att vi, i takt med att antalet smittade som behöver vårdas på intensivavdelningar fortsätter minska, åter kan uppleva fotboll live och känna stämning och spänning på plats där matcherna avgörs. Samtidigt upplever jag via Dplays direktsända matcher vissa fördelar med att publiken saknats vid allsvenska matcher. Har alltid störts av försenade matchstarter på grund av bengaliska eldar eller andra provokationer. Tror också att domarnas arbetssituation varit bättre utan hånfulla rop från läktaren. Ska bli spännande att se om läktarkulturen kommer att förbättras när vi åter kan gå på matcherna.

Finalerna i Ungdoms- DM
Hade förmånen att närvara under finalerna för ungdomslag 13-16 år som i år avgjordes i Trönö lördag 22 och söndag 23 augusti. På grund av Coronapandemin fick arrangerande Trönö IK tillsammans med Hälsinglands FF ta till extraordinära åtgärder för att leva upp till de restriktioner som gäller. Bland annat så förlängdes pauserna mellan matcherna så arenan kunde utrymmas mellan varje match. Spelschemat såg ut som följer:

Lördag 22/8:

Söndag 23/8:

F13 kl 09.30

F14 kl 09.30

P13 kl 12.15

P14 kl 12.15

F16 kl 15.00

F15 kl 15.00

P16 kl 18.00

P15 kl 18.00

Trönö IK ställde upp med många funktionärer och tillsammans med våra egna dito såg man till att slutspelet flöt på ett bra sätt. Stort tack till alla som ställde upp för att ro det unika DM-slutspelet i hamn. För vissa blev det riktigt långa arbetspass! Flera spännande matcher och jag gladdes åt ledarnas sätt att hantera förluster och segrar. Det har hänt många positiva saker inom ungdomsfotbollen. En bidragande orsak är att alltfler ledare går våra utbildningar. Har du ett ungdomslag och inte gått TUC, tränarutbildning C, så ska du göra det. Du kommer inte att ångra dig!
Återkommer med sammanfattning och kommentarer om hälsingelagens resultat när höstens seriespel i distrikts- och förbundsserier är över. Till dess önskar jag er en fin höst utomhus i det för året lingonrika Hälsingland och en härlig inomhussäsong nu när Premier League dragit igång.

Dan Jonsson, ordförande Hälsinglands Fotbollförbund