Dannes tjugofjärde inkast

Ordförande Dan Jonsson om fotboll i Coronans tid, om eventuella organisationsförändringar som berör Svensk fotboll i grunden och lite annat smått och gott.

Det känns angeläget att ta tillfället i akt och i skrift redogöra för de senaste veckornas informationsflöde från Folkhälsomyndigheten, från Riksidrottsförbundet och inte minst från Svenska Fotbollförbundet. Länge hoppades vi att Sverige skulle klara sig lindrigt från verkningarna av Coronaviruset och att vardagen skulle fungera ungefär som vanligt. Nu blev det inte så och för oss fotbollsälskare känns det som att det blivit dubbla kriser. Dels den vi delar med hela svenska folket i form av ett farligt, smittsamt virus, dels den saknad vi känner för förlusten av alla matcher vi vant oss vid att få serverad framför teven eller på plats. Visserligen sänder SvT repriser från VM 1994 och det erbjuder faktiskt lite spänning också, trots att man vet att det slutade med en meriterande bronsplats.

Utvecklingslägret
Senaste informationen från SvFF är att årets utvecklingsläger för femtonåringar ställs in. Orsaken behöver knappast förklaras närmare eftersom Coronapandemin ruskat om hela fotbollsvärlden. Distrikten får skicka 16 flickor och pojkar till en veckas utbildning tillsammans med distriktens förbundskaptener. Tidigare kallades lägret för Elitlägret, men i takt med tidens trend att tona ner tävlingsmomentet bland yngre fotbollsspelare fokuserar man numera på utbildning. - "Då vi fortfarande befinner oss i en komplicerad situation i Sverige krävs det fortsatta åtgärder för att minska risken för smittspridning. Lägren i Halmstad är en viktig del i svensk fotbolls spelarutbildning, men är i år inte möjliga att genomföra utifrån nuvarande situation i samhället och med de rekommendationer och riktlinjer som finns, "säger Yvonne Ekroth, chef för landslag U23/flick elit. Årets läger skulle ha genomförts mellan 21-26 juni (flick) samt 28 juni-3 juli (pojk) Eftersom Sverige deltar i utbyte med andra länder så kommer uttagningarna till landskamperna att ske på annat sätt i år. Claes Eriksson, chef för landslag U21/pojk elit uttrycker det på följande sätt: "Vår ambition är förstås att kunna starta upp landslagsverksamheten till hösten ändå, givet att det rådande samhällsläget godkänner det. Vi har redan påbörjat en intensiv planering på landslagsavdelningarna för att säkerställa en alternativ process som möjliggör för oss att ha ett brett underlag för att kunna ta ut de första landslagstrupperna till hösten, "avslutar Claes Eriksson. De första landskamperna genomförs av tradition mot våra grannländer. Det blir spännande att se om myndigheterna ger klarsignal den 4 september när flickorna ska möta Norge på Sollentunavallen. Pojkarna har sin första match i Finland den 18 augusti. Vid fyra tillfällen har jag haft glädjen och äran att få fungera som överledare för våra landslag på ungdomssidan. Första uppdraget var i Tromsö 2007 och det senaste och förmodligen det sista var i Uleåborg 2011. Däremellan var vi till Bern och Prag. Några profiler har etsat sig kvar i minnet och två finns fortfarande kvar i allsvenskan, Robin Söder i Göteborg och Kalle Holmberg som i år lämnat IFK Norrköping för svenska mästarna Djurgårdens IF.

Barn- och ungdomsfotboll
På seniorsidan har vi i Hälsingland följt Svenska FF:s riktlinjer och det innebär att vi i dagsläget är stopp för seniormatcher tills vidare. Vi hoppas komma igång med distriktsserierna för seniorer i mitten av juni. Folkhälsomyndigheten har lyft fram betydelsen av att ungdomar kan fortsätta att träna och även komma igång med matcher. Ungdomsserierna planeras att starta fr o m helgen 16-17 maj. Fortfarande är det läget när det gäller smittspridning som avgör hur det blir med fotboll under säsongen 2020.

Samverkan Svenska Fotbollförbundet och distrikten
Svensk fotboll står sig stark i ett internationellt perspektiv. Våra landslag på seniorsidan kvalificerar sig till slutspel i mästerskap och damerna skulle ha deltagit i OS i Japan. Ungdomslandslagen hävdar sig också väl i utbyte med andra nationer. I en analys av svensk fotboll har vissa utvecklingsbehov identifierats. Förbundsstyrelsen har via två arbetsgrupper sett över distriktsorganisationen och kommit fram till att man vill skapa större och starkare distrikt. Framförallt vill man skapa resurser för en förstärkning av distriktens arbete med föreningarna. Processen kommer nu in i ett skede där distriktsstyrelserna ska lämna synpunkter på de tre alternativ som presenterats, varav alternativ 1 är Förbundsstyrelsens förslag att gå vidare med. Utredningen är omfattande och det är inte helt enkelt att se vad de olika alternativen kommer att innebära för fotbollen i Hälsingland. Distrikten har fram till första juni på sig att besvara en enkät och komma med yttranden i frågan. Vi har därför framfört ett önskemål om en videokonferens där Jörgen Eriksson, vice ordförande i Förbundsstyrelsen och Norrlands representant i utredningsgruppen, deltar. Efter mötet finns det anledning att våra föreningar tar del av alternativen och att vi tillsammans gör en ordentlig konsekvensanalys av de tre alternativen. Uppmanar därför alla fotbollsvänner i Hälsingland att ta del av informationen som nu finns på följande länk: https://www.svenskfotboll.se/nyheter/svff/2020/4/delrapport---okad-samverkan-i-fotbollsrorelsen/

Vi ser fram mot och uppskattar att ta del av era synpunkter antingen direkt till styrelsens mejladresser som ni hittar här på hemsidan eller direkt på mejl till kanslichef Andreas Göransson

Hur blir det efter Corona?
Fotbollens roll som källa till hälsa och välbefinnande kommer att fortsätta att ha stor betydelse i samhället. Begreppet Football Fitness innebär att det lanserats nya möjligheter för alla åldrar till motion, gemenskap och glädje med fotbollen i centrum. Nya spelformer har inneburit att barn kan delta mer aktivt i spel 3-3, 5-5 och 7-7. När vi nu går fram mot utomhussäsong borde det därför vara möjligt att för oss som finner glädje i att tillsammans med andra motionera med boll, våga oss ut för lite stillsam Gåfotboll.

Det som tål att funderas över vad som händer med elitfotboll om ländernas ekonomi återhämtas långsamt. Hur ser sponsorer, TV-bolag och andra intressenter på matcher om det under lång tid spelas inför tomma läktare? Vilka prioriteringar görs och hur snabbt öppnas gränser mellan länderna? Fotbollens underhållningsvärde har alltid varit stort. För många har fotbollen varit en livsstil. I Sverige har vi hittills lyckats att få både bredd- och elitfotboll att leva sida vid sida i en win-win situation. Sakta har utvecklingen mot en mer jämställd fotboll mellan pojkar och flickor kunnat ske. Min stilla önskan är att fotbollen kommer att vara en fortsatt enande kraft som bidrar till glädje, hälsa och välstånd när livet går vidare efter Corona.

Dan Jonsson, ordförande Hälsinglands FF