Dannes tjugotredje inkast

En nyligen omvald ordförande summerar HFF:s 103:e årsmöte och blickar frammåt in i 2020. Ett spännande år både lokalt och globalt.

Årsmötet

Torsdag den 20 februari genomfördes HFF:s 103:e årsmöte. Ganska god uppslutning när 18 föreningar var representerade på CFL i Söderhamn. Det gångna verksamhetsåret presenterades, styrelse för det kommande året valdes och ett antal föreningar och personer uppmärksammades med utmärkelser av olika slag. För mig är det alltid en viss anspänning före under och ibland även efter årsmötet. Har vi gjort det som våra föreningar förväntat sig, hur blev det ekonomiska bokslutet, får vi engagerade ledamöter i styrelse och kommittéer? Svaren på frågorna blev positiva. Vi får två nya ledamöter i styrelsen när Elin Eriksson ersätter Lars Viklund och Kari Nykänen väljs in istället för Sara Humla. Elin spelar fotboll i Moheds SK och hon har en treårig högskoleutbildning, Biomedicin med inriktning fysisk träning från högskolan i Halmstad, med sig in i vår styrelse. Elin tränar dessutom ett flicklag i Norrala IF. Kari är ett välbekant ansikte i fotbollsshälsingland i sin roll som domare. Han har ett stort kontaktnät i Hudikhörnan och han fungerar dessutom som instruktör vid våra domarutbildningar. Vi tackar Sara och Lars för deras insatser och önskar lycka till i de uppdrag ni har i yrkeslivet och på fritiden. Hoppas och tror att Elin och Kari kommer att trivas med oss övriga i styrelsen. Jag känner stor tillit till att de kommer att ta sig an de arbetsuppgifter som vi har att utföra för Hälsingefotbollen.
Det är alltid skönt när det ekonomiska bokslutet visar på ett överskott. Vi hade några kämpiga år i samband med 100-årsjubileumet, men nu har vi två år på raken klarat att hålla budget och vårt egna kapital har hela tiden varit gott. Som framgått av tidigare inkast har vi en önskan att mer aktivt besöka våra föreningar. Särskilt viktigt blir det nu när Riksidrottsförbundet har uppmanat specialidrottsförbunden, läs Svenska Fotbollförbundet, att se över vilka föreningar som är aktiva. Kontrollen går till på så sätt att distrikten, Hälsinglands Fotbollförbund, ska kontakta de föreningar som inte rapporterat in lokalt aktivitetsstöd eller saknat lag i seriespel. För Hälsinglands del rör det sig om elva föreningar som finns med på Svenska Fotbollsförbundets lista. Vi har för avsikt att kontakta föreningarna och se om det är möjligt att få igång fotbollsaktiviteter. De nya spelformerna för barn borde öppna för att komma igång med fem mot fem, sju mot sju eller nio mot nio. Kanske passar någon verksamhet under aktiviteten Fotboll Fitness? Vi har färska erfarenheter av att spela Gåfotboll, vilket har slagit väl ut. Tillsammans med SISU är vi beredda att komma ut till föreningar och få igång någon form av fotbollsaktivitet. Vore sorgligt om några av våra föreningar blir uteslutna ur Riksidrottsförbundet på grund av inaktivitet.
Vi hade besök av Anders Hübinette under årsmötet. Anders är chefsjurist på Svenska Fotbollförbundet och han inledde årsmötet med att berätta om hur svensk fotboll är organiserad och därefter kom han in på en stor utmaning inom fotbollen, nämligen matchfixing. Vi var många som inte riktigt förstått hur stort problemet är, och att Sverige ligger högt på listan över länder, där matchfixing förekommer. Anders berättade att han kvällen innan även besökt Medelpads årsmöte med 17 närvarande föreningar. Viss muntration uppstod när vi konstaterade att vi vann årsmötesmatchen mot grannarna i norr med våra 18 deltagande föreningar.

Om några veckor stundar ett till omfånget betydligt större årsmöte. Lördag 21 mars samlas 24 ordföringar från Sveriges distriktsförbund tillsammans med representanter för föreningar från Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, och Elitfotboll Dam, EFD. Oftast är mötet väl förberett och ärendena klaras av i snabb takt. För mig är det en höjdpunkt när alla fotbollens eldsjälar tågar upp på scenen och får tilldelat förtjänsttecken i guld ur ordförande Karl-Erik Nilssons hand. Förra året kom den starkaste applåden när Leif Hammarlund efter 52 år i Marma IF:s styrelse, varav 40 år som sekreterare, tog emot utmärkelsen. Enligt säkra källor har Leif fortfarande kvar rollen som sekreterare i MIF. Årets Hälsingerepresentant i sammanhanget är Rickard Flodin, Strömsbruks IF

Även om det inte är en årsmötesfråga så kan det i år under årsmötet uppstå vissa diskussioner kring beslutet att ge Östersunds FK elitlicens och därmed rätt att behålla sin plats i allsvenskan. Örebro SK drabbades av degradering för ett antal år sedan och många menar att ÖFK borde behandlas på samma sätt. Som norrlänning önskar jag att ekonomin ordnas så vi har kvar ett norrlandslag i allsvenskan.

Inför säsongen 2020
Det mesta är klart inför säsongstarten för våra lag i förbundsserierna. Ofrånkomligt att mycket intresse riktar sig mot division tre Södra Norrland. Länge sedan vi hade fyra lag som genererar spännande derbyn. Vore väl häftigt om vi kunde få upp antalet åskådare till bandysiffror på derbyt Edsbyn versus Bollnäs. Kanske lite optimistiskt men nog kittlar det att göra liknelsen. Rengsjö och Söderhamn är övriga lag och beroende på hur tabellplaceringarna utvecklar sig finns det hopp om att publikintresset ökar för våra förbundslag. Iggesund verkar komma väl förberedda till premiären i division tre Mellersta Norrland. Delsbo gjorde ett fint kval och visade stark offensiv. Kanske kan våra hälsingelag utmana lagen från våra grannar i Medelpad, Ångermanland och Jämtland/Härjedalen. Serien har återgått till att bestå av 12 lag varför resandet minskar i jämförelse med i fjol.
Ljusdals IF är vårt enda damlag i division ett Norra Svealand och IF Team Hudik försvarar hälsingeäran i division två damer Södra Norrland tillsammans med Bollnäs GIF FF och Moheds SK. Återstår så Hudiksvalls Förenade Fotbollsförening, HuFF; som har dominerat herrfotbollen i Hälsingland under några år. Återigen spelar laget i den tuffa division 2 Norra Svealand med lag från Stockholmsområdet, Dalarna, Västmanland och Uppland. Laget ser starkt ut och slipper man skador på nyckelspelare så är förväntningarna som vanligt höga på klubben. Vore ju kul om vi fick ett hälsingelag i ettan som serien numera är döpt till. I vanlig ordning skickar vi med våra lyckönskningar och förhoppningar till våra lag i förbundsserierna.

Ber att få återkomma med presentationer av våra distriktsserier i mitt 24 inkast.

Tack för den här gången.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands FF