Dannes tjugoandra inkast

Ordförande Dan Jonsson summerar 2019 och blickar framåt, ut över 2020 och de utmaningar och möjligheter Hälsingfotbollen står inför.

BASUPPGIFTER FÖR HÄLSINGLANDS FOTBOLLFÖRBUND
Efter ett antal år när distriktsförbunden upplevt att Svenska Fotbollförbundet ökat mängden uppdrag som ålagts distriktens kanslier och styrelser, kom under oktober månad ett dokument som tydligt anger vilka förväntningar som finns på distrikten från Svenska Fotbollförbundet. Dokumentet är efterlängtat eftersom det ger oss ett underlag som kan användas när vi ska fatta beslut om hur vi på bästa sätt använder våra egna resurser och vilka prioriteringar Hälsingland ska göra under strategiperioden 2018 – 2022. Exempel på uppdrag som tillkommit på senare år är att distriktet ska utse någon ledamot eller tjänsteperson som ska fungera som skolansvarig. Det innebär att hen ska genomföra besök på skolor som bedriver fotboll inom skoldagen på gymnasie- eller grundskolor och säkerställa att verksamheten överensstämmer med de kriterier som gäller. Ett annat exempel är att distriktet ska arbeta med att underlätta för föreningarna att jobba enligt riktlinjerna för diplomerad förening. Den snabbt framväxande verksamheten Futsal får bli det tredje exemplet på en tids- och resurskrävande aktivitet som ska implementeras och administreras av Sveriges 24 distrikt.

MÅNGA ARBETSUPPGIFTER FÖR KANSLI, STYRELSE OCH KOMMITTÉER
I Hälsingland förfogar vi över 2,5 heltidstjänster på kansliet. De ska parallellt med all utvecklingsverksamhet fortsätta sitt " vanliga" arbete med att tillsammans med SISU planera och genomföra utbildningar för domare, tränare och ledare. Tillsammans med Tävlingskommittén ordnar kansliet serieverksamhet för våra lag i distriktsserierna och sköter tillsättning av domare. Vår fotbollsutvecklare lägger ner ett stort arbete inom Hälsingemodellen och bidrar till rekrytering och utbildning av alla ungdomar som har ett fotbollsintresse. Distriktlagsverksamheten får bli det sista exemplet på angelägna uppdrag som HFF ansvarar för. Uppräkningen ska inte tolkas som ett allmänt gnäll utan istället ge en inblick i att många distrikt – liksom Hälsingland - har att lösa en mängd uppgifter med en slimmad organisation. Stort plus för Hälsinglands Fotbollförbunds del är att vi delar kanslilokaler med idrottskonsulenter och administratörer på Gävleborgs Idrottsförbund och SISU. Vi delar till exempel tjänsten som anläggningsansvarig och har ett gott samarbete som kan utvecklas ytterligare i framtiden.

DEN SVENSKA MODELLEN
Distriktens roll får inte underskattas i det som populärt beskrivs som den svenska modellen. Organisationen av breddfotboll och utbildning av unga spelare utförs oftast med distrikten som ansvariga. Elitfotboll administreras av Svenska Fotbollförbundet centralt i Solna och i samarbete med intresseföreningarna SEF, (Föreningen Svensk Elitfotboll) och EFD, (Elitfotboll Dam). Intresseföreningarna SEF och EFD finns som ett stöd och utvecklingsverktyg för föreningarna i Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Superettan, Elitettan och bland elitföreningarnas ungdomsverksamhet. Flera av verksamheterna inom SEF och EFD utförs av anställd personal. Även elitföreningarna har anställd personal. Inom distrikten och breddföreningarna utförs en mängd arbetsuppgifter av ideellt arbetande kvinnor och män.

PRIORITERAT ÖNSKEMÅL SOM GÄLLER VÅRA BREDDFÖRENINGAR
Bland breddföreningarna är det vanligt att den tränare, aktivitetsledare, som ansvarar för föreningens seniorlag har ett arvode medan styrelseledamöter och övriga organisationsledare helt arbetar på ideell basis. Vi kan inte klaga på resultaten av den svenska modellen hittills eftersom våra senior- och ungdomslandslag presterar bra. Vi har många välutbildade spelare i Europeiska herr- och damserier och vi har massor av utövare av våra tre idrotter Fotboll, Futsal och Beachfotboll. Ändå kan jag inte släppa tanken på hur det skulle kunna se ut om våra breddföreningar – med ökat kommunalt och statligt stöd – också skulle kunna ha anställd personal. Hur skulle det se ut om till exempel, Norrala IF, Marma IF, Tallåsens IF, Färila IF, Näsvikens IF, Enångers IK, Strömsbruks IF eller Bergsjö IF hade möjlighet att ha en person anställd? En person som har kompetens inom föreningsadministration och som dessutom skulle kunna jobba med föreningens ungdomsverksamhet i en roll som aktivitetsledare. Skulle idrotten i våra byar och samhällen i så fall bidra till ett bättre socialt klimat, ökad effekt på integration, bättre skolresultat, bättre hälsa, ökad kreativitet inom näringsliv? Skulle möjligheten att kunna försörja sig på sitt idag ideella engagemang ge ökad lust och ork bland alla våra viktiga entreprenörer inom föreningslivet? Hösten 2018 presenterade Svenska Fotbollförbundet den omtalade SROI-studien (Social Return On Investment) som UEFA genomfört. Studien visar att fotbollen bidrar till en mängd positiva effekter i form av bättre hälsa, minskad brottslighet, ökade ekonomiska och samhälleliga vinster. Min bild är att om våra breddföreningar gavs förutsättningar att med ekonomiskt stöd kunna ha anställd personal så skulle den investeringen kunna växlas upp mångdubbelt och ge stora positiva effekter för samhället. Många av Hälsinglands föreningar äger själva sina anläggningar och nyttjandegraden skulle kunna öka markant om anläggningen sköttes och administrerades på ett optimalt sätt av utbildad personal. Alla samhällsproblem löses inte enkelt, men min övertygelse är att fotbollen skulle kunna bidra stort till ett bättre samhälle med i sammanhanget små ekonomiska investeringar. Den ideella verksamheten i föreningslivet ska inte nedmonteras – tvärtom – men jag tror att vi är mogna att utveckla den svenska modellen mot att också ha "råd med" anställd personal i våra breddföreningar.

SUMMERING 2019
November är normalt en vilomånad för våra föreningar när det gäller träningar och matcher. Breddföreningarna får tillfälle att summera säsongen och planera för kommande verksamhet. Fotbollsäsongen har förlängts något sedan vi införde de kvalmatcher som brukar genomföras efter det att distriktsserierna är avgjorda. I år har upp- och nedflyttningar löst sig utan kvalmatcher när det gäller division fyra. Däremot spelades kval som planerat när det gäller femman. Strands IF2 besegrade Trönö och blir kvar i femman. Tallåsen tog en plats i femman genom att besegra Alfta. Efter Repskapet 10 december beslutades, efter en motion från Rengsjö SK att vi ska avskaffa kvalmatcherna. Personligen tycker jag att det var ett olyckligt beslut. Jag hade velat ha kvalen kvar, dels för att ha spänning kvar i serierna så länge som möjligt, dels för att vi för seniorer. Efter rösträkning beslutades att kvalen ska bort ur distrikserierna.
Damtvåan
Det är i skrivande stund inte klart hur damtvåan kommer att se ut 2020. Enligt information från Kenneth Carlsson kommer Edsbyn att avstå sin plats i tvåan och i så fall skulle Moheds SK, IF Team Hudik och Bollnäs GIF finnas kvar att möta sex gästrikeföreningar. I damettan gjorde Ljusdals IF en stark avslutning med fem raka segrar och slutade på femte plats. Damtrean fick splittras på så sätt att Näsviken, Bergsjö och Team Hudik 2 spelade mot lag i Medelpad. I den södra delen spelade Ljusne, Kilafors och Bollnäs 2 mot lag från Gästrikland. Återstår att se om det blir en liknande lösning inför 2020. Sista anmälningsdag är i januari och hittills har fem hälsingelag anmält sig.

Hälsingeallsvenskan
Edsbyn och Delsbo kämpade om seriesegern in i sista omgången. Edsbyn drog det längsta strået och kan titulera sig seriesegrare i division fyra, Hälsingeallsvenskan. Hur skulle det då gå för Delsbo i kvalserien mot Hille IF, Säters IF FK och Dala-Järna IK? Det började illa med bortaförlust, 1-3 mot Hille. Hemmamatch mot Säter och här gjorde Delsbo en gedigen insats, seger med hela 7-0. Jag hade nöjet att se matchen och gladdes åt den beslutsamhet som präglade laget. Upplagt för spännande avslutning mot Dala-Järna. Matchen flyttades till Glysis Sparbanken Arena, men det hindrade inte Delsbo från att definitivt säkra spel i förbundsserie säsongen 2020. Det innebär att Delsbo tillsammans med Iggesunds IK är Hälsinglands representanter i division tre Mellersta Norrland. Återgång till tolv lag – ni kanske minns turbulensen ifjol höst när serierna skulle spikas. Norrala IF, Söderhamns FF och Iggesund hamnade i det som till slut blev en serie med tretton lag sedan Norrala dragit sig ur trean. Förändringen innebar långa resor och ökade omkostnader för Iggesund och Söderhamn. Då ser det betydligt bättre ut för hälsingelagen i år. Söderhamn får sällskap av Rengsjö, Bollnäs och Edsbyn i division tre Södra Norrland och även här gäller att det blir tolv lag.

Samarbete
Liksom i fjol kommer Hälsingland troligen att samarbeta med granndistrikten när det gäller damtrean. Vi har dessutom samarbete inom ungdomsserier och i det snabbt framväxande seriespelet inom Futsal. När det gäller samarbetet med Gästriklands FF kring korandet av länsmästare så beslutade Repskapet att länsmästerskapet flytta till april månad. Det innebär att efter seriesluten 2020 så får vi vänta med att kora länsmästare till april 2021.
Önskar alla fotbollsvänner en bra start på 2020 och ett gott år för Hälsingefotbollen.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands FF.