Dannes tjugoförsta inkast

Efter sommarhuppehållet är ordförande Dan Jonsson på gång och det tjugoförsta inkastet presenteras här. Fokus denna gång på seniorserierna och våra lags framfart där

I förra inkastet lovade jag mer fokus på fotbollen i vårt eget distrikt men också – förstås – hålla förstoringsglaset på våra lag i förbundsserierna.

Föreslår att vi inledningsvis tar en titt på damtrean. Vi samarbetar i tävlingsverksamheten med våra granndistrikt Medelpad och Gästrikland. Alla tre distrikten har samma problem – hur får vi fler föreningar att delta i damfotboll? Såväl Årsunda IF som Sätra IK har dragit sig ur damtrean där våra sydligaste föreningar deltar. Kilafors sladdar lite medan både Ljusne AIK och Bollnäs GIF 2 har semestrat mitt i tabellen. Leder den södra damtrean gör IK Huge på 30 poäng följt av Hagaströms SK på 23 poäng. Bollnäs har spelat ihop 16 poäng, Ljusne 10 poäng och Kilafors 6 poäng. Hör till saken att tabellen är ojämn på så sätt att Kilafors har tre matcher färre spelade än Bollnäs.
I den norra damtrean toppar Sundsvall DFF 2 på samma poäng som Näsviken och Söråker FF som har en match mindre spelad, 20 poäng har dessa lag hittills. IF Team Hudik ligger på femte plats på 15 poäng medan Bergsjö IF spelat ihop 13 poäng och ligger sjua. Både norra och södra damtrean består av tio lag. Tre distrikt förmår alltså skapa två serier på 20 lag där det egentligen finns utrymme för tre serier på sammanlagt 36 lag. Oroväckande att det ser ut som det gör, men samtidigt glädjande att tävlingskommittéerna i de tre granndistrikten snickrat ihop intressanta serier som ger hälsingelagen nya motståndare att mäta krafterna mot. Bra jobbat!

Damtvåan
Moheds SK har haft en tung vårsäsong och det gäller att föreningens representationslag förmår vända den negativa trenden. Efter 10 spelade matcher sladdar Mohed på 5 poäng. Ovanför strecket ligger Tallåsens IF på sju poäng och Bollnäs GIF på nio poäng. Edsbyns IF FF ligger bäst till av hälsingelagen på 20 poäng. Leder damtvåan södra gör Stensätra IF på 24 poäng.
Hälsingeallsvenskan och övriga herrserier i distriktet
Edsbyns IF FF har tagit greppet i fyran med 35 poäng före Delsbo och Bollnäs Kurd i en något haltande tabell. I femman har Marma varit starka och är fortfarande obesegrade. Med senaste bortasegern mot Ljusne AIK har man ryckt lite i toppen genom 33 inspelade poäng före Sandarne på 27. Enånger som ligger trea på 25 poäng har en match mindre spelad.

Toppen i västra sexan är ett riktigt getingbo som leds av Föne IK, 21 pinnar, följt av Tallåsen, 20, Långhed och Ljusdal 19 poäng. Strands IF lag 2 har bara förlorat en match i östra sexan och toppar på 24 poäng, samma som Norrala men med en match mindre spelad. Tendensen är tydlig även på herrsidan – flera föreningar har svårt att mönstra tillräckligt många spelare för att kunna fylla truppen. Det händer att lagen kommer med bara en eller två avbytare till bortamatcherna. Förhoppningen är att vi ska kunna inspirera unga spelare att fortsätta spela längre. Hälsingemodellen erbjuder bra utbildning och vi har en tydlig inriktning i distriktslagsverksamheten mot att många spelare ska få chansen att visa upp sig i HFF:s grönvita dräkter. Ett exempel är att de trupper som deltog i Utvecklingslägret i Halmstad får stå tillbaka när vi skickar ett 20-tal nya flickor och pojkar till ett utbildningsläger i Leksand, 16 till 18 augusti. Under lägret matchar vi mot Dalarna, Uppland och Gästrikland.
Våra lag i förbundsserierna
Ljusdals IF och Team Hudik hamnade i varsin division 1 serie på damsidan. Synd på så sätt att det tog bort möjligheten till spännande hälsingederbyn. I norra damettan hittar vi Team Hudik FF och deras förstalag som krigar för att hålla sig över nedflyttningsstrecket. Tretton poäng räcker för att hålla Domsjö IF bakom sig och ha ångermanlänningarna på "fel" sida om nedflyttningsstrecket. Ljusdals IF gjorde en tapper vårsäsong och spelade ihop 22 poäng i den hårda konkurrensen i division 1 norra Svealand. Sandvikens IF toppar på 38 poäng. Ryktet om nygammal förstärkning visade sig stämma och nu har Frida Pickles gjort comeback, innebär det ett tryggare försvarsspel? Höstupptakten med förlust mot Gefle IF FF innebär emellertid att avståndet till topplagen nu är för stort för att vi ska kunna hoppas på en snabb återkomst till elitettan.
Division tre herrar
Vi hinner med att ta en snabb rapport från Rengsjös höstupptakt. Svårast tänkbara motstånd i form av hemmamatch mot serieledarna Sala FF slutade med en bejublad 2-0 seger för RSK, som nu skuggar Sala med bara en poängs skillnad – 29 mot 30 för Sala. Även Bollnäs svarade för en riktigt stark höstpremiär genom att bortaslå Säters IF FK med hela 6-0. Två hälsingelag i den övre halvan av den svåra serien med lag från starka distrikt som Dalarna, Uppland, Gästrikland och Västmanland. Division tre mellersta Norrland består i år av tretton lag. Ni kanske minns hur Sv FF ändrade serieindelningen genom att skapa en 10-lagsserie i Norra Norrland för att undvika extrema resor i den nordligaste trean. Iggesund har häng på topplagen och med en match mer spelad är Iggarna nu bara två poäng efter Härnösands FF och Frösö IF, båda på 33 poäng. Söderhamn hade en tung våromgång, men har rest sig genom två segrar under höstupptakten. Parkerar i skrivande stund på sjunde plats och ser starkare ut än i början av serien.
Hudiksvalls Förenade FF, HuFF
Vårt bästa lag på herrsidan fick inte den höststart laget hade behövt för att haka på lagen i toppen av division två Norra Svealand. Avslutade våromgången på ett bra sätt genom att slå tabelltvåan Karlbergs BK med klara 4-1, men i helgen blev det stopp mot nykomlingen Kungsängens IF. Förlust med 2-1 efter två nickmål och det sista i den 94 matchminuten. HuFF spelar en trevlig fotboll, men verkar sårbara på fasta situationer och har svårare att få hål på lagen i den sydligare tvåan än vad som var fallet i fjol när laget huserade i division två Norrland.
Fotboll Fitness
Det finns en viss förkärlek till att använda engelska begrepp inom fotbollen. Det är väl inte så konstigt med tanke på fotbollens ursprung i England och dess nuvarande ställning i engelsktalande länder. Grassroot kan översättas till breddfotboll och Fotboll Fitness motsvarar väl ungefär det svenska uttrycket: "I form med fotboll!". Vetenskapliga undersökningar av Syddanska Universitetet, SDU, visar överraskande positiva effekter av att träna med bollen i centrum. Det har gjorts jämförelser med att styrketräna, köra intervallträning, jogga och spela fotboll. Det visar sig att sammantaget hävdar sig fotbollsträning bäst när det gäller att förbränna fett, bygga muskelmassa, öka bentätheten samt förbättra konditionen. Som ett extra plus säger deltagarna i undersökningen att det har varit roligt att träna fotboll och träningarna betyder mycket för att möta människans behov av sociala kontakter. På förfrågan – ja, kanske hellre uppmaning från andra inom förbundet, lovade jag att testa i min moderförening Marma IF om det skulle fungera med Gåfotboll som ju räknas som en del av Fotboll Fitness. Sagt och gjort – ut med inbjudan på Facebook och strax var vi fjorton hågade som ville testa att med en fot i marken spela fotboll. Om jag var skeptisk? Jo, det måste medges. Nu är vi framme vid fjärde söndagen på raken och det är faktiskt så att jag längtar till träningspasset. För det fungerar faktiskt bättre än jag kunde tro. Vi kör en enkel uppvärmning. Först utan boll för att sedan träna passningar och bollkontroll. Det som gör Gåfotboll attraktivt för oss plus 65 är dels den i stort sett obefintliga skaderisken, dels det härliga snacket innan och efter passet. Obligatoriskt med fika efter träningen och vi har valt att ha med barn och barnbarn. På så sätt slipper vi "åka från" någon. Vi kör utan målvakter, vilket innebär att det blir många mål. Lägger in länken till Svenska Fotbollförbundets information om Fotboll Fitness och hoppas att fler vill prova på en rolig och givande motionsform.

https://www.svenskfotboll.se/svff/fotboll-fitness/fotboll-fitness/

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands FF