Dannes sextonde inkast

Ordförande Dan Jonsson har kommit med sitt sextonde inkast, här skriver Danne bland om vissa problem och utmaningar som Hälsingefotbollen har men också om utvecklingen av barn- och ungdomsfotbollen, nya spelformer m m där Hälsingland ligger i framkant.

Hur mår hälsingefotbollen?
I mina inkast blandas positiva och negativa trender och händelser i hälsingefotbollen. Vi börjar det sextonde inkastet med en tråkig - men tydlig iakttagelse! Seriespelet har knappt börjat förrän vi nås av signaler om att det är problem att fylla spelartruppen till och med i Hälsingeallsvenskan, dvs division fyra. Tallåsen tvingades lämna WO i matchen mot Rengsjö. Sedan fortsätter problemen när gamla storlagen Ljusne och Marma lämnar WO i DM-spelet. Det är alarmerande om föreningar har svårt att få fullt lag inför bortamatcher och än mer oroande om samma sak gäller även inför lagens hemmamatcher. Hälsingland är hårt drabbat av den flykt från landsbygden som kännetecknar vår tid. Urbaniseringen innebär att ungdomar flyttar från landskapet för att studera eller börja ett arbete. Gävleborgs län ligger fortfarande högst när det gäller ungdomsarbetslöshet. Frågan och utmaningen är hur kan vi fortsätta att ha fotboll i våra breddföreningar? För närvarande ser vi att många av de föreningar som traditionellt ställt lag på benen inte längre klarar det. Säsongen 2018 saknar Söderala AIK, Norrbo IF, Växbo IF, Långheds IF med flera föreningar ett representationslag på såväl dam- som herrsidan och en så pator förening som Ljusdals IF står utan herrlag! Det är tillåtet att i distriktsserierna, under sommarlov och semestrar, låta ungdomar spela i sin gamla hemmaklubb och några använder sig av den möjligheten. Många unga spelare blir emellertid rotade på den nya orten och är på så sätt förlorade för hälsingefotbollen. Kan vi från förbundets sida hitta lösningar? Under sommar och höst 2018 kommer HFF att undersöka intresset för alternativa spelformer för seniorer. I flera distrikt har det vuxit fram serie- och cupspel för 7 mot 7-lag eller 9 mot 9-lag. Tankarna har funnits hos oss tidigare, men nu är idéerna mer konkreta och det finns ett uppdrag till Föreningsutvecklingskommittén att till styrelsen komma med ett förslag om hur vi ska arrangera en distriktsserie för 7-7-lag.

Nya spelformer för ungdomar
I första hand riktar sig Svenska Fotbollförbundets modell för de nya spelformerna till barn och ungdomar. På HFF:s hemsida informeras om den utrustning som finns att låna för de föreningar som vill prova på spelformen 3 mot 3. Spelformen riktar sig mot barn i åldrarna 6-7 år. Utrustningen består av ett nät som inhägnar en spelyta som är anpassad i storlek för de yngsta barnen i åldrarna 6-7 år. Dessutom ingår två mål som också är anpassade till barnens ålder och storlek. Lagen spelar utan målvakter och tanken är att barnen ska få mycket bollkontakt och nätet gör att bollen är i spel större delen av matchtiden som är 4x3 minuter. Om något av lagen tar ledningen med 4 måls övervikt får motståndarlaget ta in en extra spelare och försöka komma ikapp. Nästa kategori är barn i åldrarna 8-9 år. Här spelas 5 mot 5 och följaktligen är det en större yta och här har lagen målvakter. Läs mer om hur barn- och ungdomsfotbollen fotbollen anpassas med nya spelformer på Svenska Fotbollförbundets hemsida.

Diplomerad förening
Hälsingland har tillsammans med ytterligare två distrikt fått uppdraget av Svenska Fotbollförbundet att medverka i ett pilotprojekt för att utveckla en modell för hur våra föreningar ska kunna fylla vissa kriterier och därmed få rätten att sätta epitetet "diplomerad förening" framför sitt föreningsnamn.

HFF kommer att inleda arbetet med diplomerad förening genom att tillsammans med Norrala IF och Bollnäs GIF utarbeta en modell som stämmer överens med Svenska Fotbollförbundets kriterier och passar vår verksamhet i Hälsingland.

Distriktens ansvar för utbildning av fotbollsungdomar
I överenskommelse med Svenska Fotbollförbundet administreras distriktens breddverksamhet, från division fyra och neråt på herrsidan och från division tre och neråt inom damfotboll, av vårt eget kansli som idag består av tre heltidstjänster. Förutom seniorfotboll ansvarar vi också för all barn- och ungdomsfotboll i distriktet samt för distriktlagsverksamheten på flick- och pojksidan. Utbildning och tillsättning av domare ingår också i distriktsförbundets åtaganden gentemot SvFF, liksom utbildning av ledare och instruktörer. Det har hänt stora förändringar i synen på ungdomsfotbollen. Tidigare var fokus i hög grad inriktat på resultat och det innebar att många ungdomar tidigt utsattes för att bli bortvalda, exkluderade från laget. Numera har vi förstått att det är klokare att satsa på utbildning och minska krav och förväntningar på resultat för barn i yngre åldrar. Som en följd har elitlägret i Halmstad bytt namn till utvecklingslägret. Dessutom finns ett beslut att vänta med att utse segrare i ungdomscuper fram till dess barnen fyllt 12 år. Den nya synen grundar sig på barnrättskonventionen, men också på de resultat som forskningen visat när det gäller barns och ungdomars utveckling. Det är bra för barnen att ägna sig åt olika idrotter upp till 15-16 års ålder. I Hälsingland har det här lett till att vi utvecklat en egen modell för distriktlagsverksamheten, men också för hur vi vill utbilda våra flickor och pojkar. På initiativ av vår förre spelarutbildare Christian Fagerhov har Hälsingemodellen mejslats fram. I korthet innebär modellen att vi avstår från att välja bort ungdomarna i alla sammanhang utom när det gäller utvecklingsläget i Halmstad som riktar sig till flickor och pojkar som fyllt 15 år. Förslag finns från några distrikt att höja åldern till 16 för deltagande i utvecklingslägret. Svenska Fotbollförbundet har emellertid fattat ett beslut att behålla utvecklingslägret för 15-åringar, bl a beroende på att UEFA:s tävlingsverksamhet startar det år ungdomarna fyller 16 år. För att kunna delta i UEFA:s internationella tävlingar behövs en nationell start när spelarna är 15 år. I dagsläget har tre distrikt, Skåne, Halland och Västergötland valt att inte delta i utvecklingslägret för 15-åringar sommaren 2018. För att fler spelare ska få möjlighet att delta i matchmiljö för distriktslaget än de 16 st som åker på utvecklingslägret i Halmstad har Hälsingland tillsammans med Gästrikland och Dalarna valt att kalla 24 nya flickor- och pojkar delta i en distriktlagsverksamhet med matcher någon vecka efter Halmstadlägret.

Norrlandslägret
Sedan flera år tillbaka har de sju norrlandsdistrikten samlats i Junsele under en helg i slutet av maj för träning och matcher. Hälsingland har valt att inte deltaga 2017 och 2018. I stället har vi bjudit in alla pojkar och flickor födda 2002 och 2003 till tre dagars Hälsingeläger under Kristihimmelsfärdshelgen. Motivet till att vi avstått är i första hand att vi tycker det strider mot vår grundsyn att plocka bort ett stort antal flickor och pojkar i tidig ålder, när vi istället kan samla dom på hemmaplan och låta våra instruktörer träffa dom och ge dom en helg fylld av träning och gemenskap. Att vår Hälsingemodell håller långsiktigt visade årets uppslutning i Stugsund. Vår nye spelarutbildare Alexander Blom samlade tillsammans med sina instruktörer den nya årskullen födda 2004 till en upptakt i Stugsund lördag 12 maj för pojkar och söndag 13 maj för flickor. Vi räknade in 74 pojkar och 54 flickor som vill ta del av Hälsingemodellen! Styrkan i Hälsingemodellen är ju att alla som vill satsa på fotboll är välkomna att anmäla sig till träningstillfällena från oktober till slutet av februari. En grupp under ledning av Tore Lennartsson, Gästriklands FF, har fått i uppdrag att komma med ett förslag till Norrlandskonferensen i augusti, hur vi kan utveckla Norrlandslägret. Hälsingland vill att man flyttar det till dess spelarna är 17 år. Förhoppningen är att flera ungdomar väljer att fortsätta spela fotboll upp i åldrarna. När spelarna är 16 år finns Cup kommunal för flickor och Post Nord Cup för pojkar. Eftersom det saknas distriktsturneringar för sjuttonåringar vill vi skapa en morot att fortsätta genom att till exempel skapa ett Norrlandsmästerskap för sjuttonåringar.

Månadens spelare
Tillsammans med Mittmedia kommer Hälsinglands FF även i år att vid fyra tillfällen utse månadens spelare i våra distriktsserier samt månadens domare. Känns extra spännande i år när flera distriktsmatcher kommer att sändas via Mittmedias webbsändningar. Vi är mycket nöjda med det goda samarbete vi har med Mittmedia. Sakta börjar vi också att vänja oss med att läsa referaten via nätet, men det är klart att min generation fotbollsälskare skulle bli ändå gladare om det även gick att få resultat och kommentarer i papperstidningen dagen efter drabbningarna. Avslutar mitt sextonde inkast med en önskan om en fin, juste fotbollssommar där fokus ligger på att utveckla våra flickor och pojkar till bra fotbollsspelare - men ändå viktigare - bra medmänniskor! Med kloka ledare och tränare är fotbollen en samhällskraft att ta på största allvar och våra ideella insatser gör samhället bättre.

Dan Jonsson

Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.