Dannes sjuttonde inkast

Från VM-arenorna i Ryssland till ungdoms-DM i Hudiksvall. Ordförande Danne Jonsson blandar stort med lite mindre i sitt sjuttonde inkast.

Så är VM-dramatiken över för den här gången. Underbara veckor med spännande matcher och fina prestationer. Frankrike visade sig till slut ha det starkaste laget och framstod som den av toppnationerna i Europa som även höll hela vägen i världsmästerskapet. Tyskland kom till slutspelet som en av huvudfavoriterna, men den här gången klarade inte maskineriet av det tryck som höga förväntningar hade skapat. Argentina, Brasilien och Spanien försvann också tidigt medan turneringens största överraskning, Kroatien, nådde ända till finalspel. Sverige då? Som gammal skolfux känns det lockande att sätta betyg på det svenska laget. Med nuvarande betygsystem, A högsta betyg och E som lägsta godkända betyg, stannar betyget på B. Hade förhoppningen att vi i kvartsfinalen även skulle orka med de engelska lejonen, men efter en jämn inledning visade sig stjärnorna från Premier League för starka. Har en fundering som jag inte kan släppa – hur skulle matchen utvecklats om nickstarka högerbacken Lustig varit på plan istället för avstängd efter två gula kort? Svaret får vi aldrig men min tro är att vi kunnat besegra engelsmännen som inte imponerade under första halvtimmen. Nu ser vi fram mot höstens landslagsspel i den nystartade "UEFA Nations League". Första matchen spelas mot Turkiet den 10 september på Friends Arena med avspark 20.45. Ryssland är det tredje laget i gruppen och Sveriges andra hemmamatch blir den 20 november på Friends Arena med avspark 20.45. Sverige är placerat i andra seedningsgruppen, Grupp B, tillsammans med ytterligare elva länder. I grupp A finns länder som Tyskland, Frankrike och Holland. Noteras kan att Island finns i A-gruppen tillsammans med Belgien och Schweiz. Danmark spelar liksom Sverige i seedningsgrupp B, medan Norge och Finland spelar i C-gruppen. I grupp D återfinns till exempel Färöarna, Malta och San Marino. Segrarna i respektive grupp möts i ett slutspel där vinnaren får en plats i EM-slutspelet 2020. Det ordinarie kvalet till EM 2020 startar i juni 2019 och avslutas 14 till 19 november samma år. Lottningen sker den 2 december. Segraren och tvåan i varje grupp går till EM-slutspel.

Från VM i Ryssland till DM i Hälsingland
Helgen 25-26 augusti avgörs finalerna i ungdoms DM. Noterar att Bollnäs GIF FF har lag med i 7 av 8 möjliga finaler. IF Team Hudik finns med i 3 av 4 finaler på flicksidan. Övriga föreningar som är representerade i helgen är Norrala IF som möter Bollnäs i F-13. Edsbyns IF FF gör upp om titeln med Ljusdals IF i P-13. Strands IF spelar final mot Bollnäs i P-16. Norrala finns även med på pojksidan när man möter Bollnäs i finalen för P-16. Sista förening som deltar i finalerna är Iggesunds IK som gör upp med Bollnäs om mästerskapet i P-15. Hela spelprogrammet hittar ni på vår hemsida:
Sävstaås IP stod för värdskapet när Hälsinglands båda division två lag gjorde upp om DM-titeln på herrsidan. Hudiksvalls FF segrade med klara 3-0 och tog därmed hem vandringspokalen för gott eftersom man genom segern fick sin tredje inteckning. Nu börjar jakten på nya inteckningar och frågan är om Bollnäs eller andra kandidater kan utmana senaste årens dominant HUFF under de närmaste åren. Segrare på damsidan blev något överraskande Edsbyns IF. Ljusdal ställde upp med ett ungt lag och det räckte inte mot ett motiverat hemmalag som på klassiska Ön segrade med siffrorna 3-2.

Föreningarnas dag 20 oktober 2018
Reaktionerna och omdömena efter vår föreningskonferens 21-22 april var och är positiva. Vi har därför beslutat inbjuda till en uppföljning och fortsatt arbete med för hälsingefotbollen viktiga frågor. Lördagen den 20 oktober samlas vi på Scandic i Bollnäs och om allt går som planerat deltar Linda Wijkström från EFD och förbundsordförande Karl-Erik Nilsson. Självklart är vi intresserade av att höra deras erfarenheter av och funderingar kring svensk fotboll. Tanken är också att de ska aktivt delta i de arbetsgrupper som behandlar de ämnen vi vill lyfta fram under föreningsdagen. Vi kommer att diskutera hur vi kan vända en negativ trend på ungdomssidan och få fler föreningar att bedriva barn- och ungdomsverksamhet. Under senare år har antalet seniorlag minskat på såväl dam- som herrsidan. Kan ändrade spelformer vara ett sätt att väcka liv i "vilande" föreningar? En presentation av Hälsingemodellen genomförs genom ett besök på plats under ett träningspass. Vi ser fram mot att träffa många engagerade föreningsledare som delar med sig av egna goda erfarenheter. Tanken med dagen är att den ska inspirera och ge energi åt fortsatt arbete i den egna föreningen och att vi får fler idéer och verktyg hur såväl ungdoms- som seniorfotbollen kan utvecklas i Hälsingland.

Positiv upptakt av hösten för några av hälsingelagen i förbundsserierna
Rubriken stämmer till hundra procent för Hudiksvalls Förenade Fotboll som senast vann seriefinalen mot Ytterhogdal. Den gäller också för Ljusdals damer i elitettan som äntligen fick en välförtjänt seger mot AIK och därefter tog en poäng i svåra bortamatchen mot Lidköping FK. Bollnäs GIF har det fortsatt svårt i division två Norra Svealand, men det är inte kört på långa vägar. Skiljer två poäng upp till Norrtälje på rätt sida om nedflyttningsstrecket. I division tre Södra Norrland tog Edsbyn tre värdefulla poäng mot Slätta SK och fortsatte av bara farten att besegra Årsunda IF med hela 4-0. Söderhamns FF fick oavgjort mot Säters IK och har en uppskjuten match. Norrala kämpar liksom Edsbyn i tabellens nedre region. Två förlorade matcher i höstupptakten och särskilt förlusten hemma med hela 0-5 mot Slätta är oroande inför slutspurten. Iggesunds IK spelar i division tre Mellersta Norrland och har inlett hösten med två oavgjorda matcher mot Kubikenborgs IF och serieledarna Anundsjö IF. I skrivande stund ligger Iggarna på en fjärdeplats med goda möjligheter att komma närmare de tre i topp. På damsidan i division två Södra Norrland har IF Team Hudik ryckt åt sig en knapp ledning en poäng före Hille IF. Edsbyns IF ligger trea och har sju poäng upp till serieledning. Iggesunds IK och Moheds SK finns med och båda bör klara nytt kontrakt. Avvaktar med kommentarer kring våra distriktsserier, men konstaterar att de matcher jag sett – de flesta i fyran och femman – bjudit på bra spel och framförallt bra stämning och goda domarinsatser.
Avslutar mitt sjuttonde inkast med en uppmaning till föreningarna att sända representanter till Föreningsdagen den 20 oktober. Samtidigt som vi kan glädjas åt det stora intresse som finns bland våra fotbollsungdomar i samband med samlingarna i Hälsingemodellen, har vi många utmaningar att hantera inom hälsingefotbollen. Tillsammans kan föreningar och förbund hitta vägar att stärka hälsingefotbollen.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands FF