Dannes fjortonde inkast

Ordförande Dan Jonsson har kommit med jubileumsårets sista inkast, det fjortonde sedan starten.

Pernilla och Christian – nationella fotbollsutbildare
Det hade väl inte varit fel att inleda mitt fjortonde inkast med en hyllning till herrlandslaget för deras prestation att slå ut giganten Italien ur play off och därmed kvalificera Sverige till VM i Ryssland. Återkommer till det längre fram. Väljer ändå att lyfta fram våra instruktörer Pernilla Karlsson och Christian Fagerhov som för någon vecka sedan fick beskedet att Svenska Fotbollförbundet utsett dem till nationella fotbollsutbildare (NaFu). Förbundet har delat in Sverige i åtta regioner och tanken är att NaFu ska ersätta riksinstruktörerna som bara var fyra till antalet och därmed hade att täcka ett stort geografiskt område. Nafus roll blir att stödja distriktens egna spelarutbildare. NaFu kommer att kalla till gemensamma regionsträffar, arrangera och genomföra utbildningar för våra ungdomar men även deras klubbtränare. På Svenska Fotbollförbundets hemsida presenteras våra bidrag på följande sätt:

"Region Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Ångermanland: Pernilla Karlsson

"Pernilla har mångårig erfarenhet som spelarutbildare inom Hälsinglands Fotbollförbund. Även Pernilla har jobbat med våra ungdomslandslag tidigare. Pernilla var också en av pristagarna för årets Woody ungdomsledare. Närmast kommer Pernilla från NIU-fotbollsgymnasiet i Hudiksvall."

Region Hälsingland, Gestrikland, Uppland och Dalarna: Christian Fagerhov

"Christian jobbar idag som Fotbollsutvecklare för Hälsinglands Fotbollförbund, och är en av drivande krafterna bakom "Hälsingemodellen". Även Christian jobbar med ett av våra ungdomslandslag för tillfället, P16 landslaget som gick vidare till Elite Round nästa vår."

Nog har vi anledning att känna såväl stolthet som glädje att 25 % av Sveriges nationella fotbollsutbildare kommer från Hälsingland. Utnämningen av Christian innebär att vi gått ut med annons för att få en efterträdare i rollen som fotbollsutvecklare i Hälsingland. Vi fick 14 ansökningar och kallade fyra till intervjuer. Efter intervjuerna bedömdes två sökande som i princip likvärdiga kandidater, men med lite olika ingångsvärden. Fredag 24 november tackade Alexander Blom ja till uppdraget och Alexander kommer att starta arbetet måndag 8 januari. Vi kommer med en mera ingående presentation av Alexande på vår hemsida. Rollen som NaFu innebär att Christian kommer att ha kvar kontakten med hälsingefotbollen eftersom vi ingår i den nya regionen tillsammans med Uppland, Gästrikland och Dalarna. Pernilla kommer att ha sitt område i Medelpad, Jämtland/Härjedalen och Ångermanland.
Fler nyheter
Nya spelformer införs inom ungdomsfotbollen. Tidsplanen för genomförandet ser ut som nedan:
2017: Önskvärt att så många distrikt som möjligt prövar de nya nationella spelformerna i så stor utsträckning som möjligt.

2018: Genomförande under starka rekommendationer.

2019: Nationella spelformerna gäller för hela landet.
Det som oroat ungdomsföreningarna är att ny utrustning i form av olika storlekar på målen kommer att bli kostsamt samt att linjering av spelytorna medför mycket extraarbete på anläggningarna. Ambitionen med de nya spelformerna är att få en progression i barns och ungdomars teknikutveckling. Mycket bollkontakt i yngre åldrar och successivt inslag av kunskap om spelbredd, speldjup, passningsavstånd i takt med att barnen blir äldre. Finns även en förhoppning om att de nya spelformerna ska medverka till att färre ungdomar slutar spela fotboll i de kritiska åldrarna 15-16 år.
För djupare information om de nya spelformerna rekommenderar jag att ni följer länken: (OBS avser 2017)

Jubileumsåret 2017
När klockan började ticka mot midnatt lördag 28 oktober lämnade de sista gästerna Peter Stormare salen i Kulturhuset i Bollnäs. Det markerade avslutningen av vårt 100-årsfirande. Kvällen gav tillfälle till mycket fotbollssnack och paneldebatten med deltagande av Linda Wijkström, Lasse Lagerbäck, Petter Hansson, Mikael Helmersson, Thomas Wennberg och Christian Fagerhov hade kunnat fortsätta långt in på kvällen. Pär Styrman ställde frågor och gav även publiken tillfälle att komma till tals. Paneldebatten föregicks av intressanta presentationer av Linda som till professionen är generalsekreterare för EFD, Elitfotboll Dam och Lasse Lagerbäck. Måste vara kul för Linda, med rötterna i Iggesund, att välkomna Ljusdals IF till Elitettan, den näst högsta serien inom svensk damfotboll. Lasse blickade tillbaka på den fantastiska framgången med Islands landslag under EM 2016. Med glimten i ögat konstaterade han att fjolårets presidentval på Island innebar ett antal röster även på herr Lagerbäck. Efter att ha lyssnat på Lasses värderingar och människosyn skulle han även fått min röst om vi haft presidentval i Sverige. Musikunderhållning av ungdomar från Bollnäs kulturskola under ledning av Lasse och Per-Olov Bertilsson gav en fin inramning under kvällen. Mittmedias silverbollar till Hälsinglands bästa på dam- och herrsidan delades ut till Frida Pickles, Ljusdals IF och Cristoffer Ericson, Hudiksvalls Förenade FF. Ljusdals framgångsrika damer blev uppvaktade med HFF:s jubileumsgåvor i form av delikatesser från Smakeriet i Söderhamn samt Guldrutans kaffe i numrerade jubileumsburkar. Mästerkocken Pär Johansson Jonsing hade komponerat en trerättersmiddag som blev mycket uppskattad och bidrog i hög grad till slutintrycket av en uppskattad och värdig avslutning av jubileumsåret 2017.

VM-året 2018
Det är svårt att från min horisont uppskatta det sportsliga och ekonomiska värdet av att Sverige lyckades gå levande ur den svåra kvalgruppen, besegra Italien i Play Off och därigenom kvalificera sig för VM i Ryssland. Får lita till tidningarnas uppskattning att svensk fotboll kommer att bli minst 100 miljoner rikare genom avancemanget. Mediernas fokus på VM kommer att innebära att fler ungdomar blir intresserade av vår sport. Åtminstone har man sett det tidigare. I samband med Björn Borgs framgångar ökade antalet ungdomar som började spela tennis. Samma fenomen upprepades inom skidsporten genom Ingemar Stenmark och Gunde Svans prestationer. Så det blir en viktig uppgift för våra föreningar att ta emot ett ökat antal unga spelare.

Norrlandsperspektivet
Lördag 25 november genomfördes Norrlandskonferensen i form av en videokonferens med deltagande av ordförande, kanslichefer samt styrelseledamöter från våra sju norrlandsdistrikt. Värddistrikt 2017 är Gestriklands FF och dess ordförande Örjan Ohlström välkomnade inledningsvis Jörgen Eriksson, vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet. Jörgens mandat har ökats i och med att han ersätter Karl-Erik Nilsson på 50 % som ordförande i SvFF. Vi fick en bakgrund till förhandlingarna om damlandslagets ersättning, information om den nya spelarutbildningsplanen som omfattar en hel del förändringar, men också har kvar vissa inslag från tidigare spelarutbildningsplaner. Elitlägret i Halmstad, som nu bytt namn till utvecklingslägret, gäller även i fortsättningen för flickor och pojkar i åldern 15 år. Ett tungt vägande skäl att behålla 15 år är att UEFA ställer krav på medlemsländerna att starta landskampsutbyte vid 16 år och då behövs ett förberedande år. Alla distrikt förväntas delta i lägret och för oss som Norrlandsdistrikt är det positivt att Svenska FF tydligt markerar betydelsen av att utvecklingslägret blir kvar i någon form. Vi saknar elitklubbarnas akademiverksamhet och tillsammans med vår egen framgångsrika Hälsingemodell är utvecklingslägret i Halmstad betydelsefullt för våra spelare, men också för våra instruktörer som får vidareutbildning i samband med lägret. Sedan Hälsingland avstod från att delta i Junselelägret i maj 2017 har diskussionen pågått vad som skulle kunna ersätta lägret. Inför 2018 har även Jämtland/Härjedalen valt att avstå lägret 2018. På förslag från Hälsingland kommer en grupp bestående av dom tre distriktens fotbollsutvecklare, kanslichefer och dom nyligen utnämnda nationella fotbollsutvecklarna Pernilla Karlsson, Christian Fagerhov och Alexander Burman som har Västerbotten och Norrbotten som sin region, jobba vidare med hur Norrland i fortsättningen skapar bra tävlingsmiljöer för våra ungdomar. Hälsingland lämnar ett förslag att Junselelägret ersätts med en turnering för sjuttonåringar istället för som nu när spelarna är 15 år. Blir spännande att se vad gruppen kommer fram till.

Säsongen 2018
Bokslutet för 2017 blir blandat. Vi tappar lag i förbundsserierna och det känns förstås inte bra. Söderhamns FF har ett antal talangfulla spelare och i den bästa av världar så kommer man att utmana om serieserieseger. Samtidigt finns några orosmoment kring föreningen när det gäller anläggningen på Hällåsen. För att kunna utveckla ungdomsverksamheten finns ett behov av en konstgräsplan som står emot våra klimatförhållanden och erbjuder bra förutsättning oberoende av regniga somrar eller sena vårar. Ljusne och Strand förlorade sina platser i trean. Nu ersätter Edsbyn en av platserna men, eftersom Norrala IF misslyckades i kvalet är vi ett lag färre i trean inför 2018. Glädjeämnena hittar vi på damsidan, där Ljusdals IF får vår uppmärksamhet som hela Hälsinglands lag inom svensk elitfotboll. Precis i dagarna kom också nyheten att man förstärker på ledarsidan med Calle Barrling och Anneli Andersén. Känns otroligt stort att sådana kompetenser tillförs Ljusdal i första hand men även Hälsingefotbollen i stort. Ett annat glädjeämne är att Moheds SK åter har ett lag i division två. HuFF motsvarade våra förväntningar ända in i de sista omgångarna. Inför 2018 får föreningen söka ny huvudtränare eftersom Henrik Åhnstrand kontrakterats av GIF Sundsvall. Även det är ju glädjande och meriterande att en av våra tränare besitter sådan kompetens att han tar plats i ledningen för ett allsvenskt lag. Känns som att vi i distriktsstyrelsen står inför utmaningar. Trenden med urbanisering påverkar våra föreningar. I mitten av januari kommer styrelse och kansli att samlas under ett lunch till lunchmöte för att djupare analysera situationen och utarbeta en handlingsplan hur vi kan lindra verkningarna av det faktum att många av våra ungdomar försvinner på studier eller arbete utanför distriktet. Kommer att finnas anledning att återkomma med resonemang hur vi går vidare med att stödja och utveckla våra föreningar.
Nu ska vi emellertid avrunda det fjortonde inkastet med att sammanfatta att arbetet med Hälsingemodellen kommer att fortsätta och att det kommer att ge oss fler välutbildade spelare som kan stärka våra föreningar. Vi har definierat vissa områden som kommer att vara i fokus och att det finns en vilja och ambition i styrelsen att ta itu med dom problem som finns hos oss och även är tydliga i jämförbara distrikt i Norrland och övriga landet.

Dan Jonsson

Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.