Spännande in i det sista

Nu ska det avgöras... det är dags för sista seriehelgen i Hälsingeserierna och det är spännande i princip i alla serier. (Klicka på rubriken för en genomgång av läget)

Damernas div 3 är en av få serier där spänningen sedan länge är borta, Moheds SK blir överlägsna seriesegrare och kliver därmed upp i div 2 till nästa säsong.

Herrarnas div 4: Edsbyns IF är klara seriesegrare och spelar nästa år i förbundsserierna. Bakom dem är det desto jämnare. Norrala som genom förra helgens seger mot Ljusdal har ett utmärkt läga att knipa kvalpltsen uppåt, men för att säkra denna krävs seger mot Delsbo. Norrala kan även gå till kval vid andra resultat men då får inte Ljusdal slå Stugsund. Stugsund som i sin tur behöver vinna för att ha chansen att gå förbi Tallåsen vid det nedre kvalstrecket. Tallåsen avslutar borta mot Kilafors och är vid seger klara för fortsatt spel i div 4, annars måste man som sagt lita till lokalkonkurenten Ljusdal.

Herrarnas div 5: En serie där uppflyttning och kval uppåt redan är avgjort. Rengsjö och Näsviken kliver upp medan Hög / Hudiksvalls och Bollnäs Kurd får kvala. Däremot är det enormt spännande kring det nedre kvalstrecket (inget lag åker direkt ur div 5 då serien endast består av 10 lag). Här står Färila IF på 12 poäng, Långheds IF på 11 poäng och IFK Begvik, just under strecket på 10 poäng. I sista omgången tar Bergvik emot Färila och behöver vinna den för att klara sig undan kval. Om Bergvik vinner måster i sin tur Långhed ta minst en poäng mot Landafors för att passera Färila som då hamnar på kvalplats.

Herrarnas div 6: Här är det lite fler matcher spelade och vissa lag har slutfört serien, därför står det redan klart aSandarne och Järvsö går upp medan Trönö och Bergsjö får kvala. De två senare kan dock byta plats i helgen vilket i så fall påverkar vilket lag de får kvala mot samt deras inbördes ranking. Skarplycka och Arbrå/VIF åker ur och så står det redan klart att Forsa 2 och Hudiksvalls SK 2 / Hög 2 får kvala. Väldigt jämnt kring nedre kvalstrecket och endas fem poäng skiljde mellan Edsbyn 2 på plats 5 och Hudiksvalls SK 2 / Hög 2 på kvalplats.

Herrarnas div 7: Jämt så det förslår i toppen, Delsbo 2 som leder på 27 poäng, +19, har kvar att möta Ljusdal 2 borta. Tvåa just nu, med den andra direktplatsen uppåt är Norrala 2 på 26 poäng med + 58 (!) i målskillnad, på tisdag möter de fjärdeplacerade Aryana som just nu har 24 poäng, +9. Däremellan ligger Strömsbruk som spelat färdig på 25 poäng och +20 i målskillnad. Dessutom skuggar Korskrogen / Föne 2 på 22 poäng och +15. Förutsättningarna är att Delsbo är klara för uppflyttning, men därbakom blir det rafflande. Om Aryana slår Norrala 2 går man förbi både Strömsbruk och Norrala och kniper andraplatsen. Om samtidigt Korskrogen / Föne 2 vinner med sex mål eller mer mot Gnarp så passerar man Strömsbruk upp på kvalplats. Det finns många om och men och vi rekomenderar att ni går igenom tabelläget och förutsättningarna noggrant i just den serie som lockar er mest.

För att lite extra spä på spänningen så är vi ju också i ett läge att både Strand och Ljusne trillar ur div 3 herrar, det innebär att om inte det lag av Norrala och Ljusdal som kniper kvalplatsen till div 3 också lyckas att kvalificera sig till div 3 så står vi inför sk tvångsnedflyttning. Innebärande att ett extra lag från varje division flyttas ned. Detta är dock inte klart förrän efter att vårt kvalspel är avslutat så närmare detaljer om det får vi ta senare.

Sist men inte minst vill vi slå ett extra slag för en helt avgörande match i damernas div 1, Ljusdals damer spelar mot Selånger hemma i Fotbollshallen imorgon lördag kl 14.00. Seger krävs för att av egen kraft säkra seriesegern och kvalplats till Elitettan.

Stort lycka till till samtliga lag.