Dannes trettonde inkast

Här kommer ordförande Dan Jonssons trettonde inkast, där Danne berättar vad som hänt sen sist och vad som är på gång framöver (klicka på rubriken för att läsa)

Besök av vice ordförande – norrlänningen Jörgen Eriksson
Torsdag 10 augusti besöktes vårt kansli av vice ordförande i Svenska Fotbollförbundet, Jörgen Eriksson. Bakgrunden är att Jörgen sedan en tid tillbaka arbetar 50% i rollen som "vikarierande" ordförande när Karl-Erik Nilsson tjänstgör i sitt nya uppdrag som ledamot i UEFA:s exekutivkommitté. Jörgen planerar att besöka alla 24 distrikten och han började med Hälsingland och Gästrikland. Frågor som behandlades under eftermiddagen var bland andra utbildning på ungdomssidan, implementeringen av ny spelarutbildningsplan, genomförande av nya spelformer för unga spelare och ytterligare ett antal heta fotbollsfrågor. En fråga som känns särskilt aktuell för oss i Hälsingland är hur vi ska vända trenden med minskat antal aktiva föreningar? Hur får vi ungdomar att spela längre så att det finns fler seniorer att tillgå? Särskilt illa är det på damsidan eftersom vi i år bara har tillräckligt med lag för att fylla en serie i division tre. Alltså – ingen damfyra i Hälsingland i år.

Vår förhoppning är att n��r vi genomfört Hälsingemodellen i ytterligare några år, så kommer fler att spela längre både bland flickor och pojkar. Hälsingemodellen var intressant för Jörgen Eriksson och Christian Fagerhov fick svara på många frågor om upplägget och hur det fallit ut. Jörgen berättade att distrikten fått ökade anslag under tre år i rad med syftet att stärka distriktens förutsättningar att jobba med dom utmaningar som ligger framför oss. Distrikten förväntas som motprestation ge en årlig redovisning till Svenska Fotbollförbundet av hur vi använt dessa utvecklingspengar. I vårt fall känns det som att det viktiga jobbet med att erbjuda våra ungdomar en bra utbildning har högsta prioritet. Det faktum att våra föreningstränare samtidigt får möjlighet till kontinuerlig fortbildning inom Hälsingemodellen i samband med samlingarna under höst, vinter och vår är en värdefull bonuseffekt.

Rådslag med våra föreningar
Måndag 18 september samlas ordförande i våra föreningar till ett rådslag kring nästa fyraårsperiod inom svensk fotboll. Förra gången det skedde var under hösten 2012. Syftet då liksom nu är att formulera ett mål- och strategidokument som ska leda svensk fotboll mot nya framgångar. Skillnaden med årets rådslag mot det förra är att Sisu tillsammans med Hälsinglands FF ansvarar för genomförandet av rådslaget. Förra gången reste Karl-Erik Nilsson runt i landet och samlade fotbollsfolket på strategiska platser. För Hälsinglands del var träffen i Gävle. Den här gången ses vi på Scandic Hotell i Bollnäs mellan kl. 18 och 21. Viktigt att föreningarna finns med och visar att vi inom fotbollsrörelsen har förstått betydelsen av en levande demokratisk ordning. Var med och påverka utformningen av nästa Mål och strategidokument som sträcker sig över åren 2018-2022.

Jubileumsfesten lördag 28 oktober
Hälsinglands Fotbollförbund fyller 100 år. Under året har vi tillsammans med arrangerande föreningar genomfört ett antal jubileumsmatcher. Vi har framställt en jubileumsskrift och skapat en fond som vi hoppas ska kunna leda till stöd till föreningar och enskilda personer som bidrar till fotbollens utveckling i Hälsingland. Styrelsen för HFF uppskattar att få medel till utvecklingsarbete framför traditionella jubileumsgåvor i olika former. Vi kommer att presentera statuterna för fonden på vår hemsida.
Kulturkrogen i Bollnäs blir arenan för vår jubileumsmiddag som blir den avslutande aktiviteten under 100-årsfirandet. Alltid när det finns ett begränsat antal platser uppstår diskussioner vilka som ska bjudas till festen. Genom att erbjuda våra föreningar fyra platser hoppas vi att ingen ska känna sig förbisedd även om man inte fått en personlig inbjudan. Vi har bjudit ordförande och generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet och fått positivt svar av Karl-Erik Nilsson med fru.

Vi har även fått positivt svar av Lars Lagerbäck och Linda Wijkström, den senare generalsekreterare i Elitfotboll Dam, Linda är bördig från Iggesund. Hälsingland har under åren haft spelare som representerat i såväl ungdomslandslag som seniorlandslag. Vi har skickat personliga inbjudningar till dom spelare som deltagit i turneringar av tävlingskaraktär på seniorsidan. Våra egna ledamöter i styrelse och kommittéer får inbjudan och kan ta med respektive till en subventionerad kuvertavgift. Föreningarna har samma subvention för sina anmälda representanter. Helst skulle vi ju kunna bjuda alla utan kuvertavgift, men det skulle innebära att bara jubileumsmiddagen skulle belasta vår ekonomi för hårt. Vi hoppas och tror att den här lösningen ska innebära att fotbollshälsingland kan samlas till en härlig fest med garanterat god mat och gott om tillfälle till fotbollssnack. Tidsramarna för dagens program är mottagning klockan 15 på Kulturkrogens restaurangavdelning. Vid 16-tiden flyttar vi oss till aulan för att lyssna på ett antal intressant fotbollsprofiler. I samband med en paneldiskussion kan frågor ställas till deltagarna i panelen och temat är förstås fotbollen i Hälsingland förr – nu – och i framtiden. Allmänheten kommer att ha möjlighet att anmäla sig till föreläsningarna i aulan. Ett detaljerat program kommer att presenteras på vår hemsida. Vid 18-tiden är det så dags att i Peter Stormare salen avnjuta en trerätters middag. Efter maten finns tid för mer fotbollssnack och för oss som vill dansa kommer ett discoprogram att sammanställas av en i musikkretsar känd person. Om någon skulle känna sig förbisedd vill vi uppmana att kontakta vårt kansli. Det får inte bli så att vår fest gör att någon av våra engagerade fotbollsvänner känner sig bortglömd. Genom att ha fyra platser till förfogande för varje förening och genom att öppna för möjligheten att via vårt kansli få tillgång till biljetter till festen hoppas vi att det ska bli en minnesvärd kväll när vi fyller hundra år. Kulturkrogen kan ta emot 300 sittande gäster och vår förhoppning är att ingen sittplats ska stå tom.

En spännande fotbollshöst väntar
Våra lag i förbundsserierna har alla stora utmaningar att hantera. För Ljusdals IF damer, Hudiksvalls FF herrar och Iggesunds IK herrar väntar avgörande matcher med möjligheter till avancemang i seriesystemet. Det motsatta förhållandet med hot om degradering gäller för både Bollnäs GIF och Söderhamns FF i division två Norrland och för Strands IF och Ljusne AIK i division 3 södra Norrland. Ansvaret för tävlingsverksamheten inom svensk fotboll delas mellan distrikten och Svenska Fotbollförbundet. Från division tre och uppåt administreras tävlingarna av SvFF, följaktligen är det Hälsinglands FF som ansvarar för matcherna i division fyra och neråt. I år finns dessutom ett specialuppdrag för HFF att administrera damernas division två södra Norrland. Lagen kommer från Hälsingland, Gästrikland och Medelpad. I topp ligger två gästrikelag, Gefle IF FF och Sandvikens IF. Därefter följer två hälsingelag, IF Team Hudik och Iggesunds IK. En fylligare kommentar till våra lags prestationer får komma i mitt nästa inkast.

Dan Jonsson

Ordförande Hälsinglands FF.