Dannes tolfte inkast

Hälsinglands FF:s ordförande Dan Jonsson kommer här med sitt tolfte inkast i ordningen (klicka på rubriken för att läsa)

Nyheter inom ungdomsutbildningen
Många nyheter på gång inom utbildningen av unga spelare. Förändringarna som föreslås påverkar oss i distriktet, men kanske främst spelarutbildningen på nationell nivå. Under 2015 och 2016 ingick jag i en grupp bestående av Håkan Danielsson, ordförande i gruppen och i Smålands FF, Clas Ohlsson, ordförande Skånes FF, Anders Bademo, Värmlands FF, Björn Eriksson Stockholms FF, Claes Eriksson, chef för förbundskaptenerna Svenska Fotbollförbundet, Lars Brolla Svensson, Norrbottens FF, Roland Nilsson, förbundskapten SvFF, Stefan Lundin (SEF), Thomas Kölnäs, kanslichef Östergötlands FF samt sekreterare i gruppen Frida Wesström Skalleberg SvFF. Gruppens uppdrag var bland annat att diskutera en framtida utformning av Elitlägret i Halmstad samt hur regionala utvecklingscentra skulle kunna skapas runt om i landet. Gruppen avrapporterade sitt arbete i samband med fjolårets ordförandekonferens i Paris och sedan tog en ny gruppering vid under ledning av Jörgen Eriksson, vice ordförande i Svenska FF.

Resultatet av de båda gruppernas arbete redovisades i samband med en konferens i Upplands Väsby den 24 april. Några av förändringarna är namnbyte på Elitlägret i Halmstad. Nytt namn blir "Utvecklingslägret i Halmstad". Tanken är att alla 24 distrikt ska skicka ett flick- och ett pojklag och att temat under lägret är just utbildning och i nedtonad betydelse resultat i matcher mellan distrikten. Domare och instruktörer ska också delta och få utbildning och tillfälle till erfarenhetsutbyte under veckan. Är det bättre att höja från 15 till 16 år för deltagarna i Halmstad? Första gången lägret genomfördes på Sannarp i Halmstad 1965 så var åldern 16. Det innebar att pojkarna (första flicklägret genomfördes inte förrän 1981) hunnit sluta årskurs nio. Andra frågor som kommer att diskuteras är hur framtidens Riksinstruktörer (RI) ska jobba. Idag har många distrikt fått dela på en RI vilket lett till att vi i Hälsingland sällan kunnat använda oss av RI:s kompetenser i samband med utbildningar eller lägerverksamhet. En annan viktig fråga är hur spelarutbildarna (SU) ska kunna ges mer tid inom sina distrikt och hur stor andel av tiden som ska riktas mot distriktslagsverksamheten. Idag förfogar Hälsingland över 18% SU för flickor och 30% för pojkar. Genom att förena uppdragen till en person kan vi finansiera en knapp halvtid, vilket vi vill öka till en heltid. Ytterligare en förändring som utvecklingsgrupperna föreslår är att distriktscupen för pojkar, Postnord Cup, upphör. Det här är ett förslag som vi i Hälsingland delvis ifrågasätter. Vi kan gå miste om bra matchträning för våra unga spelare medan större distrikt har bra matchträning dels inom sina akademiverksamheter, dels genom serie- och cupverksamhet arrangerad av föreningen Svensk Elitfotboll (SEF). På flicksidan kommer man att fortsätta med Cup Kommunal. Hur besluten än blir så känns det så inspirerande att vi genom vår Hälsingemodell kan fortsätta att erbjuda våra ungdomar bra träningstillfällen, bra värderingar och viktig social träning. I samband med ordförandekonferensen i Steninge kommer de här frågorna - tillsammans med ett antal andra- att ventileras och därefter får förbundsstyrelsen ta del av synpunkterna. Förbundsstyrelsen fattar sedan det definitiva beslutet om vilka förändringar som ska genomföras.

Ljuset från Ljusdal
Det fortsätter att gå bra för ljusdalsdamerna och tydligen smittar framgångarna av sig på herrlaget. Tillsammans med Norrala, Edsbyn, Forsa och Kilafors turas man av i toppen av "Hälsingeallsvenskan". I femman har Rengsjö inte oväntat ryckt åt sig ledningen följd av Högs SK/Hudiksvalls SK. Gamla storlaget Sandarne toppar sexan. Ser ut som att Niklas Johansson fått struktur i vårt mest internationella klubblag. Järvsö och Trönö hakar på och det ser ut att bli en spännande höst när kust och inland gör upp om avancemang. Korskrogen/Föne har tagit täten i sjuan men skuggas av Aryana IF som har en match mindre spelad. Serien haltar genom att två lag, IFK Söderhamn och Bergsjö IF2, har dragit ur sina lag.

Damtrean leds av Moheds SK tätt följt av Kilafors och i regionsserien damer division två har gästrikelagen Sandvikens IF, Gefle IF och Valbo FF intagit de tre tätpositionerna följt av IF Team Hudik. Hälsingefotbollen följer med stort intresse hur det går för Ljusdal i damettan. Seger nu senast i bortamatchen mot Enköping innebar serieledning och i dagsläget strider ljusdalstjejerna i första hand mot Gamla Uppsala SK och Bollstanäs SK. Blir spännande att se om Ljusdal kan nå Elitettan och vi äntligen får ett lag i den näst högsta serien.
HuFF verkar ha fått igång sin lagmaskin och framförallt visar gänget en stark sammanhållning och moral. Bevisades genom att vända 0-2 mot Gällivare Malmbergets SK till seger med 3-2. Tränare Åhnstrands genidrag att flytta upp mittbacken Cristoffer "Våfflan" Ericsson på topp i andra halvlek gav full utdelning genom två mål från Våfflan. Bollnäs tog tre viktiga poäng hemma mot Härnösands FF medan Söderhamns förlustfria svit bröts i bortamatchen mot Morön BK. Fortsatt krigande i botten för sydhälsingelagen medan HuFF alltmer växer in i rollen som tänkbar seriesegrare. Våra tre lag i division tre södra Norrland har det kämpigt. Iggesund fick lite andrum genom hemmaseger mot Kvarnsveden medan såväl Ljusne som Strand halkar efter på elfte och tolfte plats i tabellen.

Ytterligare en fotbollsklassiker föddes på Friends Arena
Tillsammans med många fotbollsentusiaster från Hälsingland fick jag njuta av den oväntade segern mot Frankrike. En stark defensiv myllade för den överraskande avslutningen på tilläggstid. Satt tillsammans med Gefle IF:s legendariske, förre ordförande Leif Lindstrand och höll alla tummar för att Sverige skulle få med sig en värdefull poäng trots franskt spelaövertag under sista kvarten. Sebastian Larssons "toklöpning" skapade den förvirring som behövdes för att Ola Toivonen skulle kunna placera in långskottet som för alltid ger honom plats i våra historieböcker. Glädjefnatt på läktarna och jag kan bara jämföra med reaktionen på Olympiastadion i Berlin när Fredrik Ljungberg nickade in Sveriges segermål mot Paraguay 2006. Minns ni – Elmanders inlägg till Marcus Allbäck som nickade bakåt till Ljungberg som i full fart satte pannan till bollen. Gå in på Youtube så får ni återuppleva känslan igen.

Jubileumsmatcher
Två av sammanlagt sex jubileumsmatcher har nu avgjorts på Knöttas IP och Marmavallen. Fina arrangemang av hemmaföreningarna Kilafors IF och Marma IF bidrar på ett positivt sätt till vårt 100-årsfirande. Nästa gång vi placerar vi våra banderoller och skyltar blir på Strömsborgs IP i Tallåsen lördagen första juli. Derby i division fyra mellan nykomlingen Tallåsens IF som får tampas med nuvarande serieledarna Ljusdals IF. Matchen börjar klockan 18.00 och vi ser fram mot en spännande match med minnesgåvor till domarna och priser till bästa spelare i de båda lagen.

Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands FF