Dannes elfte inkast

Ordförande Dan Jonsson har kommit med årets första inkast, det elfte i ordningen (klicka på rubriken för att läsa)

Vi var några fler fotbollsvänner än vanligt samlade på CFL i Söderhamn i samband med årets årsmöte måndagen den 27 februari. Kanske kände sig fler kallade eftersom Hälsinglands Fotbollförbund fyller 100 år under 2017. Årsmötet leddes av Lars Ekengren som kunde konstatera att det blev omval på de styrelseledamöter som stod till förfogande. Lars Wiklund ersätter Dennis Olsson och Örjan Larsson går in i istället för Mikaela Persson Ferm som aviserat att hon gör en paus och avböjer en fortsättning i styrelsen. Det blev fortsatt förtroende även på ordförandeposten och det gläder mig att få leda styrelsearbetet även under jubileumsåret.

Mycket har varit positivt under 2016. Våra lag i förbundsserierna klarade nya kontrakt och såväl Ljusdals damer som herrarna i HuFF visade att de är mogna för nästa steg i seriesystemet. Orosmolnen inför säsongen 2017 handlar om våra seniorlags svårigheter att få tillräckligt många spelare i trupperna. Kan Hälsingemodellen på lite längre sikt förse våra lag med kompetenta spelare?

Vad händer under jubileumsåret?
I mitten av januari kunde en jubileumsskrift tryckas för att sedan presenteras vid HFF:s årsmöte måndagen 27 februari. Delar av förra skriften från 75-årsjubileumet 1992 har sparats och kompletterats med nytt material som handlar om åren fram till 100-årsfirandet 2017. Föreningarna kommer att få skriften och tanken är att vi dessutom gör den tillgänglig på Hälsinglands FF:s hemsida. Lasse Hedlund har fungerat som redaktör och han har engagerat journalisterna Lars Edling, Christer Stridh och Leif Sundell för att presentera några profiler inom svensk och hälsingsk fotboll. Bengt Thyrsson, Ola Östlund, Dan Jonsson har tillsammans med Lasse Hedlund lämnat förslag på aktiviteter till styrelsen angående firandet av 100-årsjubileumet. En jubileumsfond kommer att byggas upp och HFF:s tävlingskommitté väljer tillsammans med styrelsen ut sex jubileumsmatcher under säsongen. Lördagen den 25 mars 2017 var det 100 år sedan Hälsinglands FF bildades i Bollnäs. En jubileumsmiddag planeras till lördagen den 28 oktober. Kulturkrogen i Bollnäs har vunnit anbudet att arrangera festkvällen och det är vår förhoppning att våra föreningar sluter upp. En inbjudan är på väg och tanken är att varje förening ska kunna sända fyra representanter. Karl-Erik Nilsson, Håkan Sjöstrand, Erik Hamrén och Lasse Lagerbäck är vidtalade och de får en formell inbjudan tillsammans med ytterligare ett antal fotbollsprofiler med anknytning till Hälsingland.

Ungdomsfotboll
Lördagen 18 mars valde jag att bila dom 11 milen till Ljusdal. Vänskapsturnering mellan tre distrikt, Hälsingland, Gästrikland och Dalarna, var anledningen till bilåkandet. Flickor och pojkar födda 2002 möttes och tonvikten var tydligt lagd på utbildning och inte på resultatet i matcherna. Trenden är så klar och bekräftas av namnbytet på sommarens Halmstadläger som inte längre heter Elitlägret i Halmstad. Ungdomscuper ska i år inte utse segrare förrän spelarna fyllt 13 år. Vissa större cuper med inslag av många utländska lag har möjlighet att söka dispens. Resultat av forskning visar att det är svårt att tidigt se vilka spelare som går hela vägen till våra landslag. Därför är det viktigt att unga spelare hela tiden har möjlighet att delta i våra gemensamma träningar inom Hälsingemodellen och även få chansen att spela i våra distriktslag. Den tidiga toppningens tid är förbi och numera får många flickor och pojkar äran att dra på sig Hälsinglands grönvita dress. En som verkligen gillade upplägget i Ljusdal var förbundskaptenen för Sveriges Future Team, Hans Wildow. Han vet hur viktigt det är att låta spelare som är födda sent på året få chansen att visa upp sig i landslagssammanhang. Trenden att bättre ta vara på dom talanger som har en senare och kanske långsammare fysisk utveckling startade i Belgien och sedan har flera länder följt efter. Hälsingland hade Axel Boström, Strands IF och Younes Ghafari med på samlingen på Bosön 19-21 oktober 2016 för pojkar födda 2001. Blir spännande att följa deras utveckling!

Årsmöte även för Svenska Fotbollförbundet
Traditionsenligt hölls årsmötet i slutet av mars. Inga brännande frågor togs upp under förhandlingarna. Stockholms Fotbollförbund framförde ett förslag att Futsalklubbarna ska ges rösträtt vid årsmötet och Förbundsstyrelsen tar upp frågan i samband med årets Ordförandekonferens 26-28 juni för att senare ta beslut under hösten. Nytt för i år var att ordförande Karl-Erik Nilsson omvaldes på två år. Tidigare fick ordförande väljas årligen i samband med årsmötet. Vi hälsingar gladdes åt att bli gratulerade på årsdagen av vår hundraåriga levnad av generalsekreteraren Håkan Sjöstrand. Den 25 mars 1917 bildade sex föreningar Hälsinglands Fotbollförbund i samband med ett möte i Bollnäs. Sven-Gunnar Karlsson, Kilafors IF, fick motta förbundets högsta utmärkelse ur Karl-Erik Nilssons hand och som avslutning berömde chefsjuristen Anders Hübinette vår egen ledamot i svenskans tävlingskommitté, Kenneth Carlsson, för att han uppmärksammat ett fel i stadgarna. Kändes bra att vara Hälsinglands representant med all positiv uppmärksamhet vi fick just då.
Norrlandskonferens
Dagen innan årsmötethålls vårens Norrlandskonferens. Tidigare träffadesde sju distrikten ävenen helg i november. Ångermanland föreslog i fjol att vi borde byta ut det fysiska mötet mot ett eller flera telebildmöten. Försöket förlängs ett år för att sedan utvärderas. Tanken är att de olika kommittéerna ska kunna träffas via telebild när det uppkommer viktiga frågor. De sju ordförandena kallas till telebildmöte på samma sätt för att diskutera och eventuellt besluta om en gemensam norrländsk hållning i olika ärenden. Just nu diskuteras mycket kring hur vi ska utveckla spelarutbildningen på ungdomssidan. Det kommer att presenteras ett förslag från en grupp under ledning av Jörgen Eriksson och Håkan Danielsson måndagen den 24 april i Upplands Väsby. Vi ser mycket fram mot den information som kommer att ges. För oss i Hälsingland har förutsättningarna till fotboll året runt förbättrats påtagligt genom tillkomsten av Ljusdalshallen. Det har inneburit att vi kan samla intresserade fotbollsungdomar från oktober till april och ge dem den träning och de utmaningar de behöver för att bli bra fotbollsspelare. Det har också inneburit att vi i år valt att inte delta i det traditionella Junselelägret i slutet av maj. Beslutet har inte varit lätt att ta eftersom vi har för vana att genomföra gemensamma norrlandsaktiviteter. Emellertid ser vi en sådan positiv utveckling av arbetet med vårt nuvarande upplägg i Hälsingemodellen att vi vill prova den fullt ut. Samma helg som vi tidigare åkte till Junsele med två sextontrupper, kommer vi att samla 110 ungdomar i Edsbyn för träning i två dagar samtidigt som vi genomför en domarutbildning. Kostnaden understiger med råge den utgift vi haft för Junselelägret.

Dags för avspark
Äntligen börjar solen värma och snö och is förvandlas till vatten och fukt som får våra planer att grönska. Det kommer att bli en spännande säsong. Kommer Ljusdals damer att utmana i toppen av ettan? Håller Hälsingland för tre lag i division två eller ramlar något av stadslagen från Bollnäs, Hudik och Söderhamn ner i trean? Fyra hälsingelag i en stenhård damtvåa. Blir det Edsbyn, Iggesund, Team Hudik eller Ljusne som vinner den interna Hälsingematchen? Klarar alla fyra att hålla sig kvar? Och klarar gamla storlaget Ljusne konkurrensen i herrtrean? Vilka vinner kampen om uppflyttning från Hälsingeallsvenskan? Fortsätter Kilafors segersvit från femman eller tar Norrala täten? Svaren på frågorna har vi i början av oktober.

Vi ses nära sidlinjen!
Dan Jonsson
Ordförande Hälsinglands Fotbollförbund