Dannes åttonde inkast

12 juli 2016 

Dannes åttonde inkast

Fotbollsåret 2016 innehåller många höjdpunkter för oss som redan är frälsta fotbollssupportrar. EM-turneringen har precis avgjorts när detta skrivs. Portugal lyckades med matchens enda mål vinna mot förhandstippade Frankrike. Sverige inledde med en medioker insats mot Irland men avslutade EM-turneringen på ett bra sätt utan att den sista så viktiga faktorn - fru Fortuna - fanns med på Erik Hamréns och lagets sida. Jämna matcher mot storheterna Italien och Belgien ger ändå lite hopp inför höstens kvalmatcher mot Holland och Frankrike. Olympiska spel i Brasilien som väntar i augusti kan bli en bra möjlighet för Pia Sundhages landslag att återvinna folkets kärlek efter den mediokra insatsen i VM senast. Fjolårets succé U-21 får ha tre överåriga med och det skulle sitta fint med ytterligare en internationell framgång.

Ny kanslichef
Fotbollshälsingland kommer att få möta ett nytt ansikte på vårt kansli. Andreas Göransson tillträder som kanslichef den 25 juli. Andreas har sina rötter i Ljusdal och efter att ha arbetat på såväl Stockholms Fotbollförbund som Svenska Fotbollförbundet återvänder Andreas och hans familj till Hälsingland och Bollnäs som blir bostadsorten. Vi hälsar Andreas välkommen och tackar samtidigt avgående kanslichefen Mats Tjernberg för fyra fina år och önskar honom lycka till i den nya tjänsten.

Dags att summera våromgången för våra lag i förbundsserierna
Ljusdals damer kom bättre förberedda inför återkomsten till damettan. En starkare trupp och optimala träningsförhållanden samt en mycket kompetent ledarstab har inneburit många sköna poäng inför slutspurten i höst. En tredjeplats med fem poäng upp till andraplatsen visar vilken bra prestation laget utfört under våren. Våra båda lag i herrtvåan har också visat framfötterna. Hudiksvalls Förenade FF leder serien en poäng före Sandvikens IF. Förutsättningarna finns för en mycket spännande höstomgång. Kontinuitet i spelartruppen och engagerade tränare och ledare kan vara tungan på vågen till HuFF:s fördel i år. Söderhamns FF har spelat ihop 19 poäng och ligger på en åttonde plats. I sina bästa stunder spelar årets distriktsmästare en fin fotboll och man förfogar över vassa avslutare. Bollnäs GIF toppar division tre Södra Norrland. Laget fick god hjälp av Iggesund IK som kryssade mot värsta konkurrenten Ytterhogdal i näst sista omgången. Iggarna har 16 poäng och det ger en femteplats under uppehållet. Strands IF ställer upp med ett ungt lag och hittills har det blivit 11 poäng och en kvalplats för närvarande. Besökte finaldagen under Hudik Cup och blev imponerad av hur Strand utvecklat ungdomscupen. Föreningarna återkommer varje år och det är ett gott betyg för arrangörerna. Våra damlag i division 2 Södra Norrland har placeringarna 5, Iggesunds IK; 7, Team Hudik samt 10 för Njutångers IF. Tendensen är att det ser ut som att lagen får fokusera på att greja nytt kontrakt. Njutånger har en bit upp till säker mark, men med trepoängssystemet kan det gå fort uppåt i tabellen.

Distriktserier
Ljusne toppar Hälsingeallsvenskan med 31 poäng före Edsbyn på 24 pinnar. Hela 43 mål framåt visar att det finns kvalitet framåt och bara 10 insläppta talar sitt tydliga språk om ett homogent lag utan svagheter. Långtidsskada på duktige målvakten Big Phopruk kan vara ett orosmoment inför höstspurten där Edsbyn, Norrala och Forsa är de lag som tagit upp jakten på seriesegern. I femman ser Kilafors stabila ut med en bra balans i laget mellan rutinerade spelare med erfarenhet av spel i trean och några yngre talanger som utmanar om platserna i laget. Enånger jagar tre poäng efter och seriefinalen på Knöttas var en riktig höjdarmatch med snabbt passningsspel och högt tempo. Matchen innehöll det mesta. Hemmalaget Kilafors kom i underläge med 0-2 men lyckades vända matchen och nådde oavgjort 2-2 innan utmärkte domaren Magnus Öqvist blåste sin slutsignal. Söderala och Järvsö har häng på lagen ovanför strecket och hösten kan bli riktig dramatisk i femman. Rengsjö SK valde att släppa sin plats i trean och startar om i division sex. Tillsammans med IFK Bergvik toppar man sexan. IFK Gnarp har haft en tung våromgång och har nio poäng upp till strecket. Hudiksvalls SK ser ut att gå mot uppflyttning till sexan. Ledning med sex poäng före Kilafors2 plus hela 52 gjorda mål talar för ett offensivt lag med många unga spelare som kan fortsätta att utvecklas. I damtrean finns Moheds SK/Söderhamns FF på en tredjeplats. I topp finns Edsbyns IF FF på 20 poäng jagade av Ljusne AIK som spelat ihop 17 poäng. Damfyran består av sex lag och Enångers IK har ryckt till sig en ledning på 13 poäng följda av Ljusdals IF lag tre som har nio poäng.

Domarsituationen i Hälsingland
Det har varit mycket fokus på försöket med korttidsutvisning i division fem. Kritik mot försöket har främst kommit från tränare och spelare och man menar att det förrycker spelet med en så pass lång utvisning som 15 minuter. Efter höstomgången kommer en slutlig utvärdering att göras och då finns möjlighet för alla intressenter att komma till tals. Tanken är att föreningarnas styrelser, domare, tränare, journalister och publik ska ges möjlighet att lämna sin syn på försöket med korttidsutvisning. I debatten glöms ibland bort att det finns en anledning till varför Hälsinglands FF fått klartecken från Svenska Fotbollförbundets att genomföra försöket med korttidsutvisning. Det råder en stor och befogad oro i hela landet över en tydlig försämring av domarnas arbetssituation. Under mina 18 år som spelare från 1966 till 1984 kan jag bara påminna mig ett tillfälle när en spelare handgripligt attackerade domaren. Idag har vi bara i vårt eget distrikt under våren tvingats utdöma långa avstängningar på grund av att domare blivit knuffade, verbalt påhoppade eller hotade. Ute i landet rapporteras om en trend där respekten för domare är låg och publik, ledare och spelare tar sig friheter att trakassera i synnerhet unga domare med följden att flera ungdomar lägger domarpipan på hyllan för gott. I svepande ordalag förklaras trenden med att samhällsklimatet blivit hårdare och att respekten för auktoriteter har minskat. Om det är en del av förklaringen till varför domare oftare blir attackerade såväl fysiskt som muntligt så räcker det inte bara med försöksverksamhet med korttidsutvisning utan det ska till ett mer omfattande arbete som även inkluderar fler människor än enbart fotbollsfamiljen.

Hälsinglands Fotbollförbund fyller 100 år 2017
Under våren har vår jubileumskommitté bestående av Bengt Thyrsson, Ola Östlund, Lasse Hedlund och undertecknad skissat på olika aktiviteter under jubileumsåret. En jubileumsskrift kommer att sammanställas. Tillsammans med journalister från de fyra hörnen fångar Lasse Hedlund intressanta händelser och personer som haft betydelse för fotbollen under de 25 år som gått sedan vi senast jubilerade. Bengt Thyrsson, Ola Östlund och ledamöter i tävlingskommittén ska utse jubileumsmatcher i varje division under jubileumsåret. Tanken är att vi ska hitta intressanta matcher i våra sex kommuner och målet är att inga andra matcher spelas just den dagen när jubileumsmatchen avgörs. Lördagen den 28 oktober 2017 avslutas jubileumsåret med en festlighet. Inbjudan kommer att skickas till våra föreningar och vi hoppas och tror på stor uppslutning. Inbjudan har redan gått till ordförande i Svenska Fotbollförbundet, Karl-Erik Nilsson. Han har lovat att komma om inte allsvenskan avslutas just den dagen för då förväntas han dela ut medaljer till segrarna i allsvenskan.

Spelarutbildning som ger oss fler talanger men framförallt fler som spelar fotboll längre.
I mitt nästa, nionde, inkast ska jag försöka redogöra för hur Svenska Fotbollförbundet vill att vi organiserar distriktens del av den spelarutbildning och talangutveckling som genomförs tillsammans med elitföreningarnas akademier. I samband med årets ordförandekonferens i Paris mellan 11 och 14 juni redovisades resultatet av det arbete som två grupper arbetat fram när det gäller hur vi ska jobba med spelarutveckling på flick- och pojksidan. Förbundsstyrelsen kommer med direktiv till hur vi ska fortsätta det arbete som gett oss framgångar inom ungdomsfotbollen dom senaste åren. Frågan om Halmstadlägrets vara eller inte vara ledde till intensiva diskussioner under konferensen och min förhoppning är att förbundsstyrelsen och de båda distrikt, Skåne och Halland, som aviserat att man inte kommer att skicka något distriktslag till Halmstad, kommer fram till en lösning som gagnar svensk fotboll.

Dan Jonsson, ordförande Hälsinglands Fotbollförbund