Dannes nionde inkast

Dannes nionde inkast

GLÄDJEÄMNEN I FÖRBUNDSSERIERNA
Ett händelserikt fotbollsår närmar sig avslutning. Våra förbundslag har gjort det igen – för andra året i rad förnyat sina kontrakt och därmed öppnat för extra uppflyttningar i våra distriktsserier. Vi börjar med en titt på vårt högst rankade lag - Ljusdals IF i division 1 Norra Svealand damer. Allmänt troddes att steget skulle bli stort för Ljusdalstjejerna och att det skulle kunna finnas risk för nedflyttning. Tidigt stod det emellertid klart att laget var starkare än vid förra försöket i ettan. Tillsammans med kompetenta ledare och utan överdrift – fantastiska förutsättningar för fotboll året runt – gjorde laget en fin säsong och hamnade på en slutlig fjärdeplats. Helt programenligt vann man också DM-finalen mot ett starkt kämpande Iggesunds IK. Erfarna fotbollsprofiler i ledarstaben har skapat en grund som pallar för ett bygge uppåt i seriesystemet. Publikstödet har varit starkt och det känns som att många bitar är på plats för en mycket spännande fortsättning nästa säsong.

För våra herrar i division 2 Norrland tog serien slut helgen 15-16 oktober. Hudiksvalls FF jagade Sandviken ända in mot målsnöret, men efter 31 matcher kom första hemmaförlusten på flera år. Nu får hudikgrabbarna samla kraft inför kvalet till ettan. Tufft motstånd väntar men möjligheterna ökar om profilerna Mehmed Hafizovic och Cristoffer Ericson deltar skadefria. På tal om skador så finns det en del att fundera över i Söderhamns FF. Laget har presterat bra i många matcher trots att viktiga spelare saknats. Att det finns talang i gruppen visade laget genom DM-vinst och starkt motstånd mot Gefle IF i Svenska Cupen. Spännande derbyn väntar mot Bollnäs Gif som åter gjorde en stabil säsong och nu räckte det ända till serieseger och avancemang till tvåan. Härligt att se hur det fina ungdomsarbetet nu gett resultat och det känns som att många av lagen i västra hörnet har Bollnäs GIF att tacka för mycket av sin spelarförsörjning.

STARKA FÖRENINGAR
Iggesunds IK har också haft en bra säsong. Damerna slutade på en fjärdeplats i division 2 Södra Norrland och herrlaget visade ingen respekt för motståndarna under premiärsäsongen i trean.
En sjätteplats med 28 poäng borde vara bra tändvätska inför försäsongsträningen i fina fotbollshallen på Camp Igge. Ungdomarna i Strands IF svarade för en spurt som räckte till nytt kontrakt. När det gäller att mobilisera ledare och funktionärer till Hudik Cup kommer föreningen att få fortsatta positiva utmaningar eftersom intresset för cupen bara ökar år efter år. Gästande föreningar trivs och kommer tillbaka och tar med sig nya föreningar. Nästa gång avgörs cupen 16 till 18 juni 2017.

Ljusne AIK har varit det starkaste laget i Hälsingeallsvenskan. Laget tippades vara med i toppen och med en kontinuitet som stavas Bergenholtz så är LAIK tillbaka i trean efter 30 år. Nu väntar vi med spänning på slutomgången för Edsbyns IF FF. Seger i sista matchen mot Avesta kan räcka till avancemang till trean.

Edsbyns damer är klara för avancemang till tvåan och kommer att få möta hälsingelagen IF Team Hudik, Njutångers IF samt Iggesunds IK. Upp från division fyra damer kommer Enångers SK och Tallåsens IF.

Kilafors IF och Enånger SK gör sällskap upp i fyran på herrsidan. Tallåsens IF följer med från femman och Ljusdals IF och Ilsbo SK visade sig starkare än motståndarna Näsviken och Marma och blir kvar i fyran. Kvalat sig upp i femman har Föne IK och Alfta GIF FK. Nya i femman blir dessutom Rengsjö SK/Växbo IF,IFK Bergvik, Högs SK, Föne och Alfta GIF FK. Hälsingesexan består säsongen 2017 av Hudiksvalls SK, Kilafors 2, Iggesund 2, och Skarplycka SK.

OROANDE TREND
Det som bekymrat under året är att det blivit WO i ett antal matcher. Ända upp i division fyra! Vi ser att många yngre spelare flyttar till studieorter i mitten av augusti och lagen får svårt att fylla vakanserna. Vi är inte ensamma om problemen här i Hälsingland. I samband med den årliga Skördefesten på Öland hade jag planerat att se IFK Borgholms hemmamatch söndag 2 oktober. Kollade på nätet innan avspark och ser att matchen är inställd pga. WO. Då vi är i ett av Sveriges största fotbollsdistrikt känns det både förvånande och oroande. Till saken hör att det var samma problem helgen innan – IFK Borgholm blev utan match. Nu fick jag min dos av fotboll ändå eftersom Kalmar FF mötte IFK Göteborg på Guldfågeln Arena. Det blev en kanonmatch och hemmaseger med 4-2. Ljusdalssonen Tobias Eriksson riktigt bra på mitten tillsammans med Rasmus Elm som var dominerande så länge han var kvar på plan.
FÖRHOPPNINGAR
Lördag 15 oktober och samling på Borgs IP i Norrala för spelare födda 2001 och 2002 i den verksamhet som vi döpt till Hälsingemodellen. Funderade om jag skulle ta cykeln eller bilen – det blev bilen. Möts av 42 spelare som tillsammans med Christian Fagerhov, Fredrik Carlsson, Robert Planeskog och Jens Bergius kommer att tillbringa dryga nittio minuter med att träna spelbredd, speldjup, passningsavstånd, spelförståelse i olika grupperingar bestående av fem eller sex spelare. Fyra målvakter drillades av Jens Bergius och här var temat baserat på spel med fötterna. Innan jag lämnade Borgs IP kom nästa gäng som bestod av trettiotre spelare födda 2002. Så rätt det blivit – ingen exkludering. Spelare som vill vara med anmäler sig själva och ingen blir nekad! På eftermiddagen kom tjejerna – inte lika många – men alla var välkomna och fick träna tillsammans med våra bästa instruktörer och tillsammans med jämnåriga. Kanske är det på det här sättet vi får möjlighet att fylla lagen i våra distriktsserier? Alla kommer inte att bli elitspelare, men alla får möjligheten att bli väl utbildade i fotbollens ädla konst. Ångrade att jag tagit bilen – hade varit bättre att få behålla den sköna känslan under en långsam cykeltur hem till Stugsundsvägen.

NÄSTA INKAST
Vi har haft en riktig snackis i Hälsingefotbollen under säsongen. Jag syftar på försöksverksamheten med korttidsutvisning i division fem. Vår kanslichef har skickat utvärderingar till domare, spelare och föreningsledare och vi hoppas på snabba svar. I nästa inkast ska vi redogöra för den statistik som förts kring antal varningar, mål under tiden laget var underbemannat och andra faktorer som kan ha påverkats av utvisningen. Som vanligt när det gäller tävlingsfrågor avgör repskapet hur Hälsingland ska se på en eventuell fortsättning av försöksverksamheten med korttidsutvisning.

Vi hörs och ses i mitt tionde inkast om några veckor.
Dan Jonsson, ordförande Hälsinglands Fotbollförbund.