Dannes sjunde inkast

I mitt förra inkast kom texten till stor del att handla om det framgångsrika fotbollsåret 2015. Vi kunde glädja oss åt en fullstor inomhushall i Ljusdal och samtidigt notera fina höstspurtar från flera av våra lag i förbundsserierna, vilket innebar att inget hälsingelag åkte ur det nationella seriesystemet. Vi gör ett ekonomiskt bokslut som ser bra ut för 2015. Vi har också anledning att lyfta fram kansliets gedigna arbete. Under 2016 kommer Tomas Wallin att gå i pension. Tomas har med sitt lugn och sin erfarenhet bidragit till att vi klarat administrationsuppgifter i allmänhet och tävlingsfrågor i synnerhet på bästa sätt. Vi önskar Tomas lycka till med storgäddor och abborrar på Järvsjön och så kommer vi naturligtvis att ses på fotbollsarenorna runt om i Hälsingland.

Korttidsutvisning i division fem
Efter en kort förankringsprocess – kanske lite väl kort- togs beslut under repskapet i Orbaden att Hälsingland vill genomföra ett försöksår där en första varning leder till 15 minuters utvisning. Får samma spelare ytterligare en varning under matchen blir det som tidigare lindrig utvisning och avstängning kommande match. Vi kontaktade Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté som lyfte frågan till förbundsstyrelsen och där ser man positivt på försöket. På hemmaplan har diskussionerna flödat och många föreningar har uttryckt oro inför försöksverksamheten. Bakgrunden till motionen är tankar som funnits tidigare om att ytterligare förbättra spelares, ledares och publikens uppträdande under våra matcher i distriktsserierna. Inte så att Hälsingland pekar ut i negativ riktning när man jämför med andra distrikt, utan mer som en offensiv åtgärd för att optimera arbetsmiljön för domare under matcherna i våra distriktsserier. Under några säsonger prioriterade domarkommittén "Nolltolerans" mot svordomar och könsord. Det gav resultat, men tyvärr är min och andras intryck att vi åter kan uppleva en försämring mot dålig attityd och negativt uppträdande under matcherna. Samtidigt som vi satsar hårt på att rekrytera nya ungdomar till fotbollen och - genom projekten Mer och fler och Hälsingemodellen - vill få dom att spela fotboll längre, så vill vi också prova en ny metod att undvika "onödiga" varningar för protester, svordomar eller dåligt uppträdande under matcherna. Vi har ett stort behov av att få fler ungdomar att gå våra domarutbildningar och vi vill att dom ska komma till matcher i hälsingeserierna som präglas av bra attityd och respekt för varandra. För att försöksåret ska bli så bra som möjligt kommer vi att tillsammans med Sisu genomföra två utbildningsdagar för lagen i femman. Den 7 april i BOLLNÄS finns Kjell Westlund med från domarkommittén i Bilmetros konferensrum och den 12 april finns Kenneth Carlsson med från tävlingskommittén, platsen är då Delsbohallens cafeteria. Parallellt är ambitionen hos domarkommittén att under april utbilda även steg 1 domarna vad som gäller kring korttidsutvisning. Tanken är att som ett led i vår rekrytering av nya, unga domare låta dom ingå som fjärdedomare tillsammans med rutinerade domare. Som synes blir det mycket fokus på femman i år. Under de två första omgångarna finns ledamöter från HFF:s styrelse och kommittéer på plats som stöd för hemmalagen i femman. Viktigt att tidtagning och allt praktiskt fungerar bra under försöksåret.

Spelarutveckling
Det pågår diskussioner på nationell nivå hur vi på bästa sätt tar vara på våra talanger. Ett sätt som alla är överens om, är det vanskliga i att tidigt kunna bedöma vilka flickor och pojkar, som kommer att vara aktuella för våra seniorlandslag. Klokt därför att undvika att i distriklagsverksamheten sortera bort dom ungdomar som utvecklas sent. Begreppet "late bloomers" innebär att forskningen har kunnat påvisa att det är ett stort antal spelare som sorteras bort allt för tidigt – till exempel inför Halmstadlägret - och kanske aldrig återvänder till fotbollen. Ett antal distrikt, däribland Hälsingland, har tagit fasta på forskningen och arbetar aktivt på att undvika exkludering i tidiga åldrar. I stället fokuseras på att behålla så många flickor och pojkar som möjligt i fotbollssammanhang i allmänhet och distriktlagsverksamheten i synnerhet. I Hälsingland sker det genom den så kallade Hälsingemodellen. Kortfattat går det ut på att alla ungdomar som vill satsa på fotboll ska kunna anmäla sig själva till dom sammankomster som genomförs under helger. Under januari till mars har sju träffar genomförts i Ljusdal och Iggesund. I snitt har 12 flickor och 20 pojkar deltagit. Arbetet fortsätter i höst och det är spelarutvecklare Christian Fagerhov som tillsammans med HFF:s instruktörer svarar för innehållet i träningarna. En tidig utvärdering av vårens erfarenheter visar på goda resultat när det gäller kunskapsutbytet mellan våra instruktörer och föreningstränare. Ungdomarna har klarat att ta ett ökat eget ansvar när det gäller att anmäla sig och ta sig till träningarna. Den personliga utvecklingen är en viktig del . Läs mer om Hälsingemodellen på HFF:s hemsida.
På nationell nivå har två utvecklingsgrupper skapats, båda leds av Håkan Danielsson, tidigare ordförande i Smålands FF. I gruppen för pojkarnas spelarutveckling ingår jag tillsammans med ytterligare nio ledamöter, bland andra förbundskaptenerna Claes Eriksson och Roland Nilsson. Uppdraget är se över sammanlagt elva områden, bl.a. distriktslagverksamheten, Halmstadlägret och regionala utvecklingscentra.. Gruppen har träffats två gånger och det återstår två möten innan vi ska presentera ett underlag som kommer att diskuteras under årets ordförandekonferens 11 till 14 juni. Återkommer i mitt nästa inkast vad gruppen kommit fram till.

Äntligen seriestart
Tråkigt och tungt för Moheds SK att avstå sin plats i ettan. Spelartruppen minskade successivt och det ledde fram till beslutet att dra sig ur den tredje högsta damligan. Nu får Ljusdals IF ensamt försvara hälsingeäran och förutsättningarna känns bra. Tror inte att något lag bland seriekonkurrenterna kan matcha Älvvallens träningsmiljö. Den nya hallen och alla övriga ytor som Ljusdal förfogar över ger suveräna förutsättningar för fotboll året runt. Den 17 april klockan 15 får ljusdalstjejerna fint besök av Brommapojkarna. Vi håller tummarna för tre poäng och en bra start på återkomsten till division ett Norra Svealand. Våra division två lag på herrsidan, Hudiksvalls FF och Söderhamns FF, startar seriespelet redan 9 april och båda lagen premiärspelar på bortaplan. Finns fog för viss optimism bland båda lagens supportrar. HuFF fick en fin förstärkning när Cristoffer "Våfflan" Ericson valde att återvända till Hälsingland och Söderhamn mönstrar en stark trupp och en nytänd tränare i Dennis Olsson. Fyra lag i herrtrean ger oss många spännande derbyn och damernas division två har tyngdpunkten i Hudikhörnan med derbyn mellan IF Team Hudik, Njutångers IF och Iggesunds IK.
Våra distriktsserier startar i slutet av april och i år får det bli ökat fokus på herrfemman. Försöket med korttidsutvisning inom fotbollen kommer att väcka intresse utanför landskapets gränser. Det vore riktigt bra om vi kunde gå från ett snitt på tre varningar per match i femman till en tydlig minskning. Då tänker jag i första hand på "onödighetsvarningar" i form av protester mot domslut, svordomar, och bristande respekt för motståndarlaget. Nyckelpersoner för att det ska bli så är naturligtvis ledare och tränare. Min erfarenhet är nämligen att om spelarna leds av tränare och ledare som är sansade och har viss impulskontroll, så brukar det avspegla sig på spelarnas uppträdande på planen. Visst grejar vi det – att få till en tydlig minskning från snittet tre varningar per match! Än har vi alla stora förhoppningar inför det fantastiska fotbollsåret 2016. Vi ser fram mot bra prestationer i EM i Frankrike och OS i Brasilien och tänk om vårt försök med korttidsutvisning skulle leda till renare matcher. Min förhoppning lever på alla plan!

Dan Jonsson