Dannes sjätte inkast

2015 – Vilket år för hälsingefotbollen! Alla lag behöll sina platser i förbundsserierna. Skänker en tacksamhetens tanke till Rengsjö SK som krigade sig kvar i trean efter en trög start på serien. Nu bäddade man för flera uppgångar i våra egna distriktsserieroch skapar bra förutsättningar för att 2016 ska bli ett ytterst intressant fotbollsår såväl för våra lag i nationella seriesystemet som för lagen i våra egna distriktsserier. Moheds SK gjorde en stark höst och visade att det går att klara det svåra första året i damettan. Nästa säsong har vi två lag genom att Ljusdals satsning höll hela vägen fram till klar serieseger.

Det grämer mig att HUFF fick sin formsvacka när det var som mest olämpligt. Teg hade marginalerna på sin sida annars hade vi haft ett herrlag i ettan 2016. Bit ihop och ta steget nästa säsong! Söderhamn byter tränare från en vänsterfotad talang till en annan. Både Benny Dahlin och nye tränaren Clas Forsgren har glatt supportrarna på Hällåsen med sina känsliga vänsterfötter. Önskar Clas lycka till när han provar vingarna och lyfter från hälsingefyran till utmaningarna i division två. Var till Bollnäs och såg kvalmatchen mot IK Franke. Hade behövts ett par ledningsmål i inledningen av matchen när Bollnäs dominerade, men sedan kom Franke mer och mer och klarade den pinne som ledde till fortsatt kval. Tror att frånvaron av febersjuke Johan Persson var anledningen till att anfallsspetsarna inte fick det understöd dom behövt för att punktera matchen. Ett talangfullt Bollnäs GIF har alla förutsättningar att bli Hälsinglands tredje lag i tvåan nästa år. Intressant återkomst i trean för satsande Iggesund. Ser fram mot fina kommunderbyn i såväl Hudiksvall som i Bollnäs.

Nej, till sammanslagning – ja, till fortsatt samarbete
Efter en lång process från april till den 20 september stod det klart att fotbollshälsingland inte vill bilda ett gemensamt förbund med Gästrikland. Däremot får vår kanslichef mandat att tillsamman med kollegan Anders Nordén i Gästrikland göra en konsekvensanalys vad en framtida sammanslagning skulle kunna föra med sig. Även beslutades om en träff i mars 2016 när distriktens styrelser träffas för att se över vilka samarbetsområden som skulle gagna båda distrikten.

Hälsingar bidrar till Norrköpings SM-guld
Satt på Gavlevallen i lördags och njöt av Gefle IF:s andra halvlek då man avgjorde mot ett tröttkört Åtvidaberg. Samtidigt hade jag på min Ipad full koll på IFK Norrköpings match
mot Malmö FF. Fanns all anledning eftersom det var en direkt avgörande match för årets Allsvenska och samtidigt en riktig prestigematch om vi ser till maratontabellen i Allsvenskan. I topp finns där Malmö FF följt av IFK Göteborg, AIK och sedan kommer IFK Norrköping på fjärde plats. För oss hälsingar har Norrköping alltid spelat en viktig roll eftersom man haft ett särskilt "Norrlandsöga" som bevakat talanger från mindre klubbar i Hälsingland, men även från andra norrlandsföreningar. Carl-Elis "Nalle" Halldén förmåga att hitta lovande spelare var en direkt anledning till att IFK Norrköping fick epitetet Guldköping under femtio- och sextiotalet. Torbjörn Jonsson från Ljusne AIK är ett bra exempel på Norrköpings förmåga att hitta talanger här i Hälsingland. Ett annat exempel är forsasonen Kenneth Åslund. Vad sägs om följande kommentar från gävlejournalisten Peter Wennman på frågan om vilket är det bästa drömmål han sett, om man räknar bort Maradonas mål mot England 1986. Så här svarar Wennman: "Vi talar om Strömvallen i Gävle i slutet av 1960-talet. Kvalmatch till den tidens norrtvåa: Gefle IF mot Kubikenborg. Frispark för hemmalaget, trettio meter från mål. Kenneth Åslund (han gick senare till IFK Norrköping och blev visst osams med Ove Kindvall) drog till med vänstern. Bollen tog i båda stolparna och ribban innan den FASTNADE i ena krysset. Det är det hårdaste djävla skott jag sett. Åslund är fortfarande min idol."
Inget dåligt betyg från Aftonbladets stjärnreporter. Ingen kan ha missat Norrköpings supervärvningen från Näsviken och Sundsvalls Giffarna – Per Thomas Brolin! Minns ni hans genombrott? Allsvensk premiär 1990 hemma på Idrottsparken mot IFK Göteborg. Norrköping vinner med 6-0 och Thomas svarar för tre av målen. Men nu pratar vi 2015 och dagens hälsing i IFK Norrköping heter Mathias Florén från Marma IF. När det gäller Mathias så har jag många egna minnesbilder att lyfta fram. Minns hur han lekte med bollen på "Lillplan" i Mellangärdet. Ja, ni läser rätt. Mathias växte upp i Mellis och det var där som han formade sin fina vänsterfot tillsammans med pappa Göran. Det var fotboll från morgon till kväll. På skolgården, på Marmavallen och på Lillplan. Snacka om spontanfotboll. Kan inte räkna hur många eftermiddagar jag tutade på väg hem till Lötgärdet efter avslutad arbetsdag på Staffanskolan. Mathias var där - ofta ensam och ibland med kompisarna - men alltid med en boll! Känns jättekul att Mathias nu fått en smakstart på en – som jag hoppas – lång tränar- och ledarkarriär. Kul att veta också att Mathias kommer att vara sommarhälsing genom köp av sommarstugan vid sjön Marmen. Passar på att klippa in ett citat av Liverpools legendariske ledare Bill Shankley. Tycker det passar in på Mathias fotbollsengagemang "Some peaple believe football is a matter of life and death. I am very disappointed with that attitude. I can assure uou it is much more important than that."

I svensk översättning ungefär: Många menar att fotboll är ett spel på liv och död. Jag är mycket besviken på en sådan inställning. Jag kan försäkra er att det är mycket, mycket viktigare än så!
Mathias och IFK Norrköping har anledning att sända en tacksamhetens tanke till ytterligare en hälsing i Allsvenskan. Kalmar FF:s skickliga mittfältare, Tobias Eriksson med Ljusdals IF som moderklubb, såg till att Peking fick hopp och arbetsro genom att skicka in Kalmars ledningsmål mot IFK Göteborg.

Hälsinglands hallar
Förra styrelsemötet inleddes med ett besök i Ljusdals fantastiska fotbollshall. Vi fick se hur det nyblivna division ett laget körde sitt första försäsongspass under helt underbara förutsättningar. Kan inte låta bli att jämföra med Marma IF:s försäsongsträning 1966. Tore Lind höll i konditionsträningen som på den tiden var ett moment för sig. Intervallöpning i Valhallabacken omväxlat med snöpulsning ute på Ture Anderssons åkrar i Hibo. Tiderna förändras och när det gäller fotboll – till det bättre! Samtidigt har vi tillgång till en Delsbohall, en Dinahall i Söderhamn och Camp Igge i Iggesund. Det känns som att vi har möjlighet att erbjuda fina förutsättningar för fotboll under det kalla och långa vinterhalvåret. Hälsingefotbollen lever!