Dannes femte inkast

Temat för mitt femte inkast kommer att vara ungdomsfotboll och hur vi i Hälsingland kan fortsätta att utveckla vår verksamhet.
Hälsingland har i början av september och för tredje året i rad varit värddistrikt för fyrnationsturnering för pojkar 17 år. Liksom förra året var Bollnäs centralort och Scandic Hotell svarade för boendet. Svenska Fotbollförbundet har Scandic som en av sina samarbetspartner och det påverkar valet av förläggningsort liksom det faktum att service och kapacitet motsvarar dom krav som ställs i samband med landskamper.

I samband med turneringen genomförs varje år en ledarmiddag. Den här gången hade vår tävlingskommitté spetsat till det med en äkta vikingamiddag ute i Orhalla. Dessförinnan fick deltagarna från Slovakien, Norge och Portugal testa hur det är att ro vikingabåt under sakkunnig ledning av vikingen Lars Feltblad. Jag behöver väl inte påpeka att det var mycket uppskattat av våra slovakiska och portugisiska gäster! För Magnus Kolberg, norska team manager, var det inte lika exotiskt men inte desto mindre uppskattat. Passar på att tacka Kenneth Carlsson och ledamöterna i tävlingskommittén för det roliga initiativet, men främst vill jag lyfta fram det fantastiska arrangörsarbete kommittén tillsammans med vår kanslipersonal utfört. Thomas Lyth, svenska lagets koordinator, var mycket nöjd med hur turneringen genomfördes och betonade betydelsen av att våra ungdomsspelare får tillfälle att se bra fotboll och låta sig inspireras. I samband med landskamperna ordnade Sisu och vår egen spelarutbildare, Christian Fagerhov, föreläsningar av Petter Hansson och Calle Barrling. Spännande att få följa Petters resa från Stugsund, Söderhamn via Halmstad och ut till proffsliv och landslagsuppdrag. Petter är en fin förebild för våra ungdomar och han har bevisat att det går att nå väldigt långt med beslutsamhet och envishet. Numera jobbar Petter inom Sirius ungdomsakademi och vi önskar honom lycka till i den nya rollen. Calle Barrling är alltid en välkommen gäst i fotbollshälsingland. Hans genomtänkta värderingar och kloka människosyn har bidragit till dom stora framgångar han uppnått som tränare. Om Petter är en förebild för våra unga spelare utnämner jag härmed Calle till förebild för våra instruktörer.

Ett problem som diskuteras i fotbollskretsar är det faktum att många flickor och pojkar slutar spela i samband med att dom kommer upp i gymnasieåldern. En förklaring som lyfts fram är att många flyttar från sin hemort och sin moderklubb för att studera på andra orter. Andra förklaringar kan vara den utslagningsmekanism som finns i alla lagidrotter. Efter Halmstadlägret väljer många bort fotbollen. Särskilt dom som gallrats ut och inte fått delta i distriktslaget har lätt för att lägga av med fotbollen i alltför unga år. Samtalade med Christian Fagerhov om den här problematiken. Fick till min stora glädje höra att efter Halmstadlägret hade Christian och hans instruktörer tagit kontakt med Gästrikland och ordnat en kamp med 18 spelare som inte varit i Halmstad. Kan ana mig till det hopp och den inspiration det måste har inneburit för dom här spelarna att få dra på sig Hälsinglands vackra gröna dress. Chansen att nå längre inom fotbollen finns kvar! Den här gången blev det en klar hälsingeseger på pojksidan. Men hur viktigt är det att vinna när man är 16 år? Ställer några frågor kring det längre ner i texten. På grund av kollisioner med semestertider för ledare kom flickorna inte iväg till Gävle den här gången, men konceptet finns kvar till nästa år!

Vinna till varje pris?
Hur viktigt är det då att vinna i fotboll i unga år? Vi vet att fotboll är en tävlingsidrott där segrar och resultat är viktiga, men från vilken ålder ska vi tillåta att det blir viktigt? Kan det till och med vara så att alltför tidigt tävlande bidrar till det ovan nämnda problemet med att många slutar tidigt? Ska vi som tränare tona ner resultaten till förmån för fokus på prestation? Lyssnar man till Nanne Bergstrand så dyker begreppet prestation upp ofta. Även när resultaten gått emot det egna laget. Hur långt upp i åldrarna ska vi betona utbildning framför resultat? Tittar vi i Fotbollens spela, lek och lär och Svenska Fotbollsförbundets Spelarutbildningsplan så finns det faktiskt många svar på dom här frågorna och även många goda råd till er som idag utbildar och inspirerar våra ungdomar. En sak tror jag alla kan vara överens om – det är viktigt att inte släcka hoppet om att kunna bli en bra fotbollspelare. Därför känns Christians initiativ att ta med många spelare på en fortsatt fotbollsresa efter Halmstadlägret som helt i linje med det som forskningen visat. Det går inte att tala om vilken sextonåring som blir elitspelare. Begreppet " late bloomers" innebär att spelare som är sent utvecklade fysiskt mycket väl kan bli elitspelare senare i livet.

Spännande avslutning för hälsingelagen
Ber att få återkomma med utförligare kommentarer kring våra lag i det nationella seriesystemet. Nöjer mig med att konstatera att Mohed gjorde en riktigt bra match mot Korsnäs och har nu avgörandet i egna händer inför de tre avslutande matcherna. HUFF ångar på mot Sollefteå och skuggar Teg inför en mycket spännande avslutning av norrtvåan. Söderhamn har goda chanser att ordna kontraktet trots uddamålsförlust mot Anundsjö senast. Rengsjö och Strand krigar för nytt kontrakt och det är viktigt för våra distriktsserier att dom håller sig kvar i trean. Bollnäs har gjort en stark höst och kan fortsätta titta uppåt i tabellen!

Dan Jonsson