Dannes fjärde inkast

EM-Guld
I mitt fjärde inkast vill jag vandra från internationell fotboll via vår nationella ordförandekonferens vidare till våra föreningar i distrikts- och nationella serier.

Patrik Carlgren kommer från Samuelsdal, Alexander Milosevic - Rissne, Victor Lindelöf Nilsson - Franke, Filip Helander - Kvarnby, Oscar Lewicki - Limhamn, Oscar Hiljemark - Gislaved, Abdul Khalili - Högaborg, Simon Tibbling - Grödinge, Sam Larsson - Zenith, Branimir Hrgota - Tord, Isaac Kiele Thelin - Karlslund!!! Ja, ni har väl redan förstått att uppräkningen av orterna har det gemensamt att det är här föreningarna finns, där våra guldhjältar fick sin första kontakt med fotbollen och sin första utbildning i vår sport.

Av dom 16 spelare som fanns tillgängliga till start i EM-finalen har elva spelare fostrats i mindre eller medelstora föreningar. Räknar vi in övriga spelare i truppen så fortsätter raden av småföreningar: Jacob Rinne kommer från Laxå, Andreas Linde - Rydebäck, Sebastian Holmén - Annelund, Aber Zeneli - Hälsinggården, Kristoffer Olsson - Sleipner samt Simon Gustafsson som kommer från Fässberg. Det är bara Ludwig Augustinsson, Brommapojkarna, Joseph Baffo, Värnamo, Robin Quaison, John Guidetto, BP samt Pa Konate, Malmö FF som startat sin fotbollskarriär i ett allsvenskt- eller superetta-lag. Vad vill jag med uppräkningen? Jo, det är faktiskt viktigt att vi påminner oss själva, men kanske framförallt beslutsfattare i fotbollsfamiljen att det fortfarande är mindre föreningar som föder den stora mängd spelare som utgör den bredd som sedan leder till elitspelare i våra toppföreningar. Efter att ha deltagit i min fjärde ordförandekonferens i Svenska Fotbollförbundets regi vill jag inleda det här inkastet med att påminna om betydelsen av att devisen "Ett lag i varje by" inte glöms eller dribblas bort. Fotbollen har en stark förankring i hela vårt långa land. Viktigt att ingen del av riket missgynnas eller marginaliseras!

Ordförandekonferens i Steningevik
Styrkan i svensk fotboll är ju att vi klarat att lyssna på och i viss mån stödja små föreningars behov samtidigt som vi gläds åt och uppmuntrar landslagens och toppklubbarnas ansträngningar och framgångar. Idrottslyftet och dess föregångare Handslaget har gjort det möjligt för småklubbar att utveckla sina ledare och spelare. Glädjande är att vi nu också får ökade förutsättningar att vårda och kanske bygga ut våra anläggningar. Idrottslyftet tillsammans med det lokala aktivitetsstödet är viktiga statliga och kommunala bidragsformer som gör att små föreningar orkar driva sin verksamhet framåt. Hälsingeföreningarna har dessutom möjligheter att söka pengar som regionen möjliggör genom Landsbygdsatsningar som Leader. Landsbygdsprogrammen kommer att få tillgång till nya resurser från 2016. Kenneth Carlsson och Mats Tjernberg kan förmedla information om hur föreningarna kan ansöka om det finansiella stöd som finns tillgängligt.

I jämförelse med storklubbar som Malmö FF, IFK Göteborg och AIK är våra föreningar i hög grad beroende av att stat och kommun fortsätter att värdera det arbeta som ideella ledare utför till gagn för barn och ungdomar. För att behålla förtroendet bör vi arbeta efter dom värderingar som framgår i "Fotbollens spela, leka, lär". Många föreningar saknar föreningspolicy eller behöver uppdatera sin gamla. Inom Svenska FF arbetar Distrikts- och föreningskommittén med att tydliggöra den samhällsnytta som fotbollen gör, kallas med ett engelskt begrepp för "social corporate responsibility" eller SRS. Det är lika bra vi vänjer oss vid begreppet eftersom det kommer att användas i fotbollens kontakter med stat och kommun.

Bland dom intressantare punkterna under veckan var diskussionen om regionala utvecklingscentra. Under gruppdiskussionerna fick jag möjlighet att lyfta fram Hälsinglands syn, nämligen att det är viktigt att våra lovande flickor och pojkar får möjlighet att samlas och träna tillsammans med flickor och pojkar från granndistrikten. Tanken är att det ska skapas 12 utvecklingscentra men finansiering är inte klart. Norrlandsdistrikten var tydliga med att det inte får ske på bekostnad av våra spelarutvecklare som ju har bra och nära kontakt med våra lovande ungdomar. Norrland har en tradition att vara en bra grogrund för fotbollspelare och i jämförelse med Svealand och Götaland saknar vi det stora antal akademier som vuxit fram i Sverige. Det känns önskvärt och naturligt om Svenska Fotbollförbundet styr sina regionala utvecklingscentra till de delar av landet där man saknar akademier. Ett inslag i debatten om reg.utvecklingscentra är att dom skulle kunna vara mobila. Förbundsstyrelsen kommer att sammanfatta dom synpunkter som kom fram under konferensen och troligen kommer man att starta två pilotcentra under hösten 2015 eller våren 2016. Sista ordet är inte sagt och än känns det som att frågan om regionala utvecklingscentra är öppen och fortfarande möjlig att påverka. En längre sammanfattning av ordförandekonferensen kommer att presenteras innan vi har vårt styrelsemöte den 10 augusti.

Halmstadlägret 2015 
En fråga som också diskuteras under ordförandekonferensen är hur vi går vidare med vår talangutveckling och i samband med det även distriktlagsverksamheten. Många menar att det är dumt att samla alla våra bästa femtonåringar under en vecka till allmän beskådan av köphungriga agenter från hela Europa. Hittills har det främst gällt pojkspelare, men i takt att damfotbollen fortsätter sin snabba utveckling och vinner ny mark så kommer även våra bästa flickor att ställas inför valet att flytta utomlands till etablerade och attraktiva storklubbars akademier, eller stanna hemma och satsa på karriären med dom förutsättningar som erbjuds på hemmaplan. Hittills har forskningen visat att många av dom som valt att flytta får väldigt svårt att etablera sig i seniorlagen, utan man vänder hemåt och fortsätter sitt fotbollspelande i klubbar strax under allsvenskan och superettan, Kan vi utveckla våra bästa flickor och pojkar på hemmaplan så gagnar det våra egna allsvenska lag och skapar ett ökat intresse. Vem är inte nyfiken att följa EM-hjältarna Patrik Carlgren i AIK, Joseph Baffo i Halmstad, Oscar Lewicki i Malmö FF när Allsvenskan nu drar igång igen?

Personligen har jag en stark relation till Halmstadlägret. När flickorna för första gången samlades i Halmstad 1980 var jag förbundskapten tillsammans med Susanne Lundström, Norrala IF. Instruktörer var bland andra dåtidens förebilder Elisabeth Leidinge och Pia Sundhage och deras engagemang och kompetens tog vi del av. Som spelare representerade jag Hälsinglands FF 1966 tillsammans med bland andra Rolf Käck, Tore Helmersson, Per Olof Björner, Kent Carlsson och "Berra " Johansson samtliga från Söderhamns IF som då dominerade ungdomsfotbollen i Hälsingland. Utan att vara enbart nostalgisk tror jag att det finns en stark opinion för att fortsätta Halmstadlägret. För många spelare och ledare blir lägret en inspiration och ett minne för livet. En vink om att lägret kommer att ha ett fortsatt liv är den namnändring man genomfört. Det heter inte längre Elitflicklägret eller Elitpojklägret utan det nya namnet är Halmstadlägret.

Våra förbundskaptener betonar att lägret ska ses som ett utbildningstillfälle. Samtidigt tar jag mig friheten att glädjas åt det våra flickor och pojkar presterat under matcherna. Resultatmässigt har våra flickor och pojkar skött sig utmärkt i år. I skrivande stund, fredag 3 juli återstår en match för pojkarna, men hittills har man besegrat Dalarna med 1-0 och Medelpad med hela 4-0. Förbundskaptenerna Christian Fagerhov, Erik Henriksson och Jens Bergius är mycket nöjda med lagets inställning och prestationer så här långt.

På flicksidan summerar Eva Lambertsson, Mikael Helmersson samt från Gästrikland inlånade målvaktstränaren Patrik Mattes ( Ulf Gunnarsson var ledig) att laget klarade sig utan skador och att veckan varit mycket utvecklande förr tjejerna. Resultaten 0-3 mot Värmland, seger med 3-0 mot Dalarna och vinst med 2-1 mot Bohuslän. Vi har jättefina kullar på gång inom Hälsingefotbollen!

Hur får vi fler att fortsätta spela fotboll?
När man läser statistiken över antal pojkar och flickor som spelar fotboll i åldrarna 9-15 år så kan man se en hög andel och kurvan ligger relativt stabilt. Efter 16-årsåldern rasar emellertid staplarna snabbt och man behöver inte vara mattesnille för att förstå att fotbollen har missat att fortsätta vara en attraktiv sysselsättning. Forskning visar på olika förklaringar till fallet: ungdomarna flyttar, hen tar inte plats i seniorlagen, skolan blir viktigare och medger inte att tid läggs på träning och matcher. En anledning till att många slutar kan dessutom vara att vårt seriesystem inte passar dagens ungdom! Träffade eldsjälen Torgny Ståhlberg på macken i Stråtjära.

– "Hör du Torgny! Kan du inte få ihop ett lag i Skog igen"?

--"Det är svårt. Några av våra spelare har valt att spela korp i Gävle och andra finns i våra grannklubbar".

Ringer Kenneth Carlsson, ordförande i vår Tävlingskommitté.

-"Hör du Kenneth! Hur ska vi göra för att få fler ungdomar att fortsätta spela fotboll och samtidigt ge förutsättningar för vår anrika mindre föreningar till att ha ett lag i seriespel"?
- " Vi frågar om det skulle finnas intresse i fotbollshälsingland att vår tävlingskommitté arrangerar en sjumanna- eller niomannaserie våren 2016", svara Kenneth.

Nu är frågan ställd och vi återkommer med den när vi för tredje året i rad träffas i Bollnäs söndag den 20 september. Det blir ett viktigt datum för hälsingefotbollen eftersom vi även tar upp erbjudandet från Gästriklands FF om ett tätare samarbete. Notera i kalendern!

Avslutningsvis: HUFF toppar norrtvåan, SFF ligger på fast mark, Moheds SK har börjat plocka poäng och spelar jämt med topplag i damettan, Ljusdals IF toppar damtvåan, Bollnäs har fått upp ångan i herrtrean medan Strand och Rengsjö krigar för nytt kontakt, Iggesund ser starka ut i Hälsingeallsvenskan, Trönö har vänt en nedåtgående trend och leder femman, Njutånger skuggas av Edsbyns IF i damtrean, Ljusne AIK toppar damfyran, Bollnäs Kurd IF har gjort ett ryck före Järvsö BK i sexan och i sjuan ser IFK Bergvik starka ut med fem poängs ledning ner till Rengsjö lag 2. Visst ser det ut att kunna bli en spännande och förhoppningsvis framgångsrik höst för hälsingefotbollen!

Nu väntar några veckors vila för distriktsserierna, men på måndag 6 juli möter Gefle IF Hammarby på Gavlevallen. Ses vi där? Ha en skön sommar!