Dannes tredje inkast

Den här gången känns det som att det finns ett behov av att kommentera och kanske balansera de negativa rubriker som kretsat kring vår sport. Ingen har undgått att se hur ett antal höjdare inom FIFA blivit frihetsberövade medan FBI avslutar en utredning om mutor och korruption. Från svenskt och europeiskt håll finns en samsyn att nuvarande och nyss omvalde presidenten Sepp Blatter bär ett stort ansvar för den fuskkultur som råder inom FIFA. Blatter själv avsäger sig sin del av ansvaret och menar att det inte går att kontrollera alla individer i en organisation.

Framtiden lär utvisa hur ovetande Blatter varit om det som pågått under många år. Det som förstärker det negativa i affären är om allmänhet och beslutsfattare får en bild av att det även på nationell och lokal nivå råder en kultur av fusk och egoism. Inom svenska fotbollförbundet finns ett antal kommittéer. Ledamöterna i dessa kommittéer väljs i samband med svenskans årsmöte som hålls under mars månad. En sådan är Distrikts-och föreningskommittén (DoF). Arbetsuppgifterna handlar om att föreslå kriterier till Idrottslyftet, utreda distriktens basuppgifter, strukturera fotbollens roll inom landsbygds- och stadsutveckling, visa idrottens roll och betydelse för samhället i stort samt stödja alla distrikt och föreningar i det dagliga arbetet och visa dom utvecklingsmöjligheter som finns våra föreningar. Under fyra år har jag varit ledamot. Arbetet är helt ideellt och uppskattningen visas genom att ledamöterna får tillgång till landskampsbiljetter och frikort till all seriefotboll i Sverige. Hittills har det inte varit svårt att få ledamöter att ställa upp i nationella kommittéer. Det vi kan se att är ett sjunkande intresse av att delta i vissa av våra egna kommittéer inom Hälsinglands Fotbollförbund. Även hos oss erbjuds landskampsbiljetter och frikort till seriefotboll i Hälsingland som uppmuntran för det ideella arbetet. Problemet är att vi till vissa kommittéer har svårt att hitta ledare som vill jobba för hälsingefotbollen. Min uppfattning är att det är i linje med problemen i föreningslivet i stort. Det finns föreningar som har svårt att få ledare på ordförande- och kassörsposter. Vet inte om förklaringen står att finna i rådande samhällsutveckling. Urbaniseringen urholkar föreningslivet på landsbygden – det är ett faktum. Samtidigt är det svårt för föreningar i storstäderna att ta emot alla ungdomar som vill spela fotboll. I Stockholm råder stor brist på planer. Man har beräknat ett behov av ytterligare femtio planer för att möte det behov som finns. Ett sätt som eventuellt kan öka intresset för ungdomar att jobba som ledare i föreningar skulle kunna vara möjligheten att i sin CV få tillgodoräkna sig meritpoäng om hen jobbat som kassör, sekreterare eller ordförande. Fortsätter FIFA-fuskarna att skapa fotbollens rubriker så finns risker att det förtroende som vi har hos allmänhet och politiker minskar och det vore mycket olyckligt och allvarligt. Nu om någonsin behövs idrotten som en positiv kraft i samhället.

Våra topplag

Känner ett behov av att lämna smutsen på internationell nivå och istället lyfta fram positiva saker inom hälsingefotbollen. I skrivande stund är HuFF i serietopp och laget ser riktigt starkt ut. Var in på HuFF:s inofficiella Twitter och såg en intervju med materialförvaltarna Patrik Lindgren och Fredrik Hellberg. En stor tillgång för laget att ha två engagerade och fotbollskunniga ledare som båda bidrar till att tränarna kan fokusera på spelet och spelarna. Saken blir inte sämre av att båda "materialarna" tydligen har förmågan att lätta upp stämningen och se till att skapa en härlig jargong i laget. Vi pratar ofta om betydelsen av publikstödet och att det kan fungera som en "tolfte" spelare. Frågan är om inte HuFF hittat sin tolfte spelare i de båda engagerade materialförvaltare man förfogar över. Farligt att ta ut något i förskott men det verkar som vi har goda möjligheter att få ett hälsingelag i norrettan nästa säsong. Heja HuFF. Moheds damer har tagit tre viktiga poäng så här långt. Ser ut att bli fyra lag som kommer att kriga om att slippa de tre sista platserna. Mohed har spelat mot förhandstippade bra lag och nu gäller det att få till såväl avslut som tätare försvarsspel om det ska räcka till nytt kontrakt. Vårt tredje topplag Söderhamns FF har spelat ihop tolv poäng och ligger på en nionde plats. På hemsidan framgår att senaste matchen mot Skellefteå borta innebar division två debut för ungdomarna Fredik Rosén, Max Berglund och Sebbe Koivisto. Nyförvärvet från Norrala, Jonas Lööw målade tillsammans med Johan Edberg och Niklas Holm. Viktig hemmamatch mot Valbo den tredje juni. Tre poäng och avståndet till de fem lag som jagar kan öka och ge Benny Dahlin och hans unga spelare ökat självförtroende och en stunds arbetsro. HuFF har en tuff (ursäkta) bortamatch mot Selånger. Sundsvallslaget har chans att krympa avståndet vid seger – skiljer åtta poäng upp till Hudik. Tror på minst oavgjort för Åhnstrand – Westins formtoppade grabbar.

Regionala utvecklingscentra

Antydde i ett annat sammanhang betydelsen av att Hälsingland och norrlandsfotbollen inte blir bortglömda om och när regionala utvecklingscentra blir verklighet. Onsdag 6 maj fick vi ta del av information från Håkan Danielsson och Perra Widén från svenska fotbollförbundet. Framgick att finansieringen av dom 11-12 regionala utvecklingscentra det pratas om skulle kunna ske genom att resurserna för våra spelarutbildare och riksinstruktörer omfördelas till tjänster på dom planerade utvecklingscentra. Har svårt att se hur det skulle gynna våra ungdomar. Spelarutbildarna har en viktig roll och är nära våra talanger. Är rädd för att det skulle bli sämre förutsättningar för våra talanger att utvecklas om den kontakten försvann. I min värld skulle ett samarbete mellan instruktörerna på regionala utvecklingscentra och våra spelarutbildare optimera förutsättningarna för talangutveckling.

Ordförandekonferens på Steningevik
Mellan 22 och 25 juni samlas ordförande för våra 24 distriktsförbund till en årlig konferens där även Svenska Fotbollförbundets styrelse, Föreningen svensk elitfotboll SEF, Elitfotboll dam EDF och personal från Svenska FF deltar. Mötet är av rådgivande art och inför årets möte finns bland annat följande på dagordningen: samarbete SvFF och SISU, Mål och strategi 2015, rapport om serieutredningen, SvFF:s och Specialidrottsförbundens, (t.ex. Hälsinglands FF) arbetsuppgifter, arbetsfördelning och organisation, regionala utvecklingscentra, domarrekrytering, jämställdhet och mångfald. Som synes blir det många frågor som kommer att behandlas. Min förhoppning är att jag kommer att ha en klar bild av vad vi i Hälsingland anser i frågorna. Självklart kommer det bland ärendena att finnas skilda meningar även bland våra föreningar. Utmaningen blir för oss i styrelsen att tolka meningarna så att besluten innebär största möjliga nytta för hälsingefotbollen. När det gäller ökat samarbete mellan HFF och SISU så har vi av SISU fått ett förslag till avtal som presenteras och tas beslut om vid vårt styrelsemöte den 18 juni.

HFF + GFF

Vi har tidigare berättat om förslag från Gästriklands FF att slå ihop våra distrikt och vi har under lunch- till lunchmöte i Orbaden diskuterat inom styrelsen och våra kommittéer vilka konsekvenserna skulle kunna bli. Nästa steg i processen blir ett möte i Bollnäs måndag den 15 juni då föreningarna i södra delen av landskapet ges tillfälle att säga sin mening. Onsdag 17 juni är det meningen att vi möter föreningarna i norra Hälsingland. Före träffarna kommer kanslichefen att skicka inbjudan med mer information om förslaget samt information om tid och plats för träffarna.

Konstgräs

Besökte Knöttas IP i söndags under morsdagsresa med mor Greta. Hon berättade om svunna tider när hon svingade sina ben på danspaviljongen som då var en av de populäraste i Hälsingland. Själv har jag många egna minnen men då handlar det enbart om fotboll. På den tiden hade Knöttas rykte om sig att vara en svårspelad arena, ofta ojämn och ibland med kala fläckar. Idag möts man av en inbjudande grön konstgräsmatta av samma typ som pryder Tele 2 arena i Stockholm. Kan bara glädjas med dom flickor och pojkar i Kilafors som får träna och spela matcher med ett så fantastiskt underlag. Det får bli den avslutande positiva betraktelsen som balanserar det FIFA-negativa som inledde mitt tredje inkast.