Dannes Inkast

Inför säsongen 2015
Har jag en ambition att i slutet av varje månad under fotbollsäsongen komma med ett inpass/inkast där jag kan informera om vad som är på gång inom hälsingefotbollen. Tar mig även friheten att tycka till om både det ena och det andra i vår kära sport.

Har nyss tinat upp efter en riktigt kylig och blöt fotbollssöndag på Borgs IP. Kan inte låta bli att imponeras av de funktionärer som ordförande Patrik Jakobsson omges av i Norrala IF. Bra arrangemang och bemötande trots att många varit i gång sedan fredag eftermiddag. Konstgräsplanen stod emot det myckna regnandet och erbjöd perfekta förutsättningar för årets cup. Väldigt positivt också att domarkommittén kunde genomföra en steg-2 utbildning i samband med cupen. Mindre positivt var att ett antal föreningar drog sig ur med kort varsel. Samma negativa fenomen har ju även drabbat årets DM-tävling. Tråkigt när föreningar blir utan motstånd eftersom DM är en möjlighet för våra klubbar att få bra träningsmatcher på bra underlag.

Innan säsongen 2015 drar i gång på skarpen vill jag lyfta fram ett starkt önskemål. Hälsingland har under ett antal år klarat av att ordna domare till alla tävlingsmatcher. Inga matcher har behövt ställas in på grund av domarbrist. Vi som är ledare har ett stort ansvar för att våra nya – ofta unga domare får en bra start på sitt dömande. Efter att ha besökt ett antal träningsmatcher under våren kan jag konstatera att det fortfarande finns spelare och ledare som högt och ljudligt påtalar hur fel och dåligt domaren dömer. Vore det inte bättre att lägga ner den energin på att förbättra sitt eget spel eller sitt eget ledarskap? Lyckligtvis finns det i varje lag spelare och ledare som har förmågan att ha lite distans till ett feldomslut och kan lugna ner omgivningen. Hoppas att dom också får bli de tongivande förebilderna under 2015. Hälsingefotbollen behöver behålla sina domare.

Svenska Fotbollförbundets årsmöte 2015
Nyligen avslutade Svenska Fotbollförbundet sitt årsmöte på Norra Latin i Stockholm. Hälsingland representerades av nyvalda styrelseledamoten Laila Hämäläinen och ordförande Dan Jonsson. Ärendelistan var lång men som brukligt är var de flesta ärendena förberedda varför diskussioner uteblev. Mötesordförande Ylva Johansson, tidigare ordförande i Stockholms Fotbollförbund, klubbade snabbt igenom punkterna och som väntat blev det omval på ytterligare ett år av Karl-Erik Nilsson som svensk fotbolls ordförande. Ny i styrelsen blev Lars Christer Olsson från SEF. Återkommer längre ned med de nyheter som kan påverka oss inom hälsingefotbollen.

Det som berör mig starkt i samband med svenskans årsmöte är utdelningen av förtjänsttecken till alla dom som vigt stora delar av sin fritid till fotbollen. Det är inte ovanligt med styrelsemedlemmar som suttit 40 år som kassörer eller ordförande i sin förening. Utan eldsjälarna skulle många föreningar ha svårt att fortsätta sitt viktiga arbete. Dom finns här hos oss i Hälsingland också och för några år sedan fick Hällbo:s mångårige allt i allo – Karl-Arne Käller stiga upp på scenen och ta emot utmärkelsen ur Lars-Åke Lagrells hand.Priset som årets eldsjäl i Hälsingland 2014 delades ut i samband med vårt repskap i Orbaden och det var dags för Roland Hedlund, Rengsjö SK, att ta emot ett välförtjänt bevis på det fina jobb han lagt ner i RSK.

I samband med Svenskans årsmöte genomförs också landsdelskonferenser dagen innan årsmötet. Hälsingland har varit värd distrikt under 2014. Jag vill passa på att tacka alla som bidragit till att vi efter väl genomfört arbete kunde lämna över budkavlen till Jämtland-Härjedalen som ansvarar för dom konferenser som ska genomföras 2015. Ett särskilt tack bör riktas till Bollnäs kommun som avslutade november-mötet med att bjuda deltagarna på en uppskattad middag på Scandic Hotell.

Viktiga nyheter
Under helgen fick vi ta del av information som har betydelse för de 24 distrikt som utgör en viktig del av fotbollens operativa verksamhet. Ingemar Alm, tidigare ordförande i Uppland och Benny Jansson, Svenska Fotbollförbundet, berättade om nya möjligheter från 2016 att söka medel för olika landsbygdsprojekt. Fotbollföreningen har en viktig roll att tillsammans med övriga föreningar på orten arbeta för bygdens utveckling. Tisdag 14 april kommer jag tillsammans med Gästriklands ordförande, Örjan Ohlström besöka Region Gävleborg för att på plats informera ansvarig personal om fotbollens engagemang i landsbygdsfrågor. Mer information finns att läsa på Svenska Fotbollförbundets hemsida:
http://fogis.se/land-stad/.
Sedan några år tillbaka är Stefan Lundin sportdirektör i föreningen Svensk elitfotboll, SEF. Vi fick ta del av hans tankar kring regionala utvecklingscentra , RUC. Redan till hösten 2015 är det tänkt att på två platser i landet starta försöksverksamhet med regionala utvecklingscentra. I dagsläget är det tänkt att sammanlagt 12 RUC ska etableras i landet. Ur ett hälsinge- och norrlandsperspektiv finns alla anledning att engagera sig i frågan var de ska lokaliseras. Följande direktiv leder Stefan Lundin, Clas Eriksson, gruppledare spelarutbildning och förbundskapten, och övriga som jobbar med frågan.

Utvecklingscentra ska etableras på orter som kan erbjuda:
Regional mötesplats för
- fotbollsutveckling
- landslagsaktuella spelare
-tränarutbildning
Fullstor inomhushall
Närhet till högskola
Närhet till etablerad elitfotboll över tid
Hur många orter i Norrland kan svara på de tuffa kraven? Tror att det är viktigt för oss hälsingar att vi arbetar för att ett utvecklingscentra skapas i Gävle och ett annat i Sundsvall. På så sätt skulle våra ungdomar i södra respektive norra delen av landskapet få rimliga resor till de samlingar som ingår i konceptet.Återkommer med mer info om RUC så snart konturerna blivit tydligare.

Finns naturligtvis mycket som jag skulle vilja ta upp i det här första inkastet, men utrymmet är begränsat. Avslutar med att önska er alla ett härligt fotbollsår. Hoppas på damguld i Kanada, herrlaget till EM i Frankrike, Huff och SFF finns med i toppen av herrtvåan och Moheds SK etablerar sig i damettan norra Svealand!
Dan Jonsson