Dannes andra Inkast

Vi är igång!
April har snart tömt sitt timglas och nu börjar distriktsserierna på allvar. Lagen i nationella serier har varit igång ett par veckor. Trög start för Moheds SK i damettan, men än återstår många matcher och Thomas Larssson och staben kring laget har tid att täta till försvarsspelet. Tydligen är steget stort mellan tvåan och ettan men det kan ju också vara så att MSK stött på lag som aspirerar på platserna i toppen av tabellen. Nästa match mot nykomlingarna Vaksala från Uppsala ger kanske en fingervisning.

Desto muntrare har serieupptakten varit för Hudiksvalls FF. Full pott efter tre matcher och det väcker förhoppningar hos oss som så gärna vill få upp ett lag i norrettan. Även Söderhamn har haft en stark med två segrar och en bortaförlust mot svåra Selånger. Avsluta aprils inkast längre ner i texten med några reflektioner efter DM-finalen som spelas den 29 april.

Styrelse- och kommittédagar i Orbaden
I samband med årsmötet i februari kunde vi konstatera att det tillkommit många nya ledamöter i såväl HFF:s styrelse som kommittéer. Fanns mycket goda skäl att samla nya och gamla ledamöter till en framåtblickande lunch till lunchkonferens i Orbaden. Vi bad SISU och Härje Lindgren att fungera som processledare under dagarna. Kommittéerna sammanställde arbetsplaner och styrelsen fick tid både för ett ordinarie möte och för att ta ställning till frågor som har betydelse för hälsingefotbollen. Resultatet av dagarnas arbete sammanställdes av SISU och vi kommer att lägga in för kommittéerna och styrelsen viktiga datum i ett årshjul som ska medverka att vi kvalitetssäkrar våra verksamheter på ett bättre sätt än tidigare. Innan jag går över till en av de största diskussionsämnena under dagarna vill jag tacka Härje Lindgren och SISU för ett mycket väl genomfört arbete.

Gästriklands FF + Hälsinglands FF = sant???
Det sägs att många viktiga frågor diskuteras och ibland löses ute i korridorerna när konferenser genomförs. Under Svenska Fotbollförbundets årsmöte blev vi, undertecknad, Laila Hämäläinen och Kenneth Carlsson, uppvaktade av Örjan Ohlström, ordförande i Gästriklands Fotbollförbund. Örjan ställde en seriös fråga: ska vi slå ihop våra fotbollförbund och bilda ett gemensamt förbund på samma sätt som Gästriklands- Hälsinglands Idrottsförbund redan gjort? Genast reste sig en massa frågor i mitt huvud, men två saker stod direkt klara. Frågan måste ut till våra föreningar – det är dom vi i styrelsen är till för och föreningarna är våra uppdragsgivare. Den andra tanken blev hur går vi ut med informationen om Gästriklands önskemål för det stod klart att frågan redan behandlats i Gästrikland och Örjan har mandat att driva frågan vidare. Under lunch-lunchdagarna avslutade Härje genom att ställa frågan till närvarande ledamöter. Upp på tavlan med alla eventuella fördelar och nackdelar och vilka konsekvenser skulle fusionen kunna innebära för oss i Hälsingland. Avstår från att här närmare referera synpunkterna som framkom för att undvika att föregå eller styra föreningarnas diskussion av Gästriklands fråga till oss hälsingar. Nästa steg i processen blir att vår kanslichef och representanter för styrelsen kommer att bjuda in alla föreningar till hörndiskussioner i Hudik, Ljusdal, Bollnäs och Söderhamn. Vi återkommer med datum och lokaler.

Mycket pengar från staten till idrotten för integration av nya svenskar
Idrotten får 32 miljoner att använda från första juli för att öka integrationen av nya svenskar med hjälp av idrottsrörelsen. Med tanke på det pilotprojekt som startats i Söderhamn och som kommer att informeras om i Hudik, Bollnäs och Ljusdal inom kort känns det som att vi förstått behovet och möjligheterna för fotbollen att bidra till att nya svenskar kommer in i fotbollsfamiljen och det svenska samhället. SISU har tillsammans med Hälsinglands Fotbollförbund och Söderhamns kommun startat en utbildning av sju instruktörer som täcker ett antal av de vanligaste språken som talas av våra nyanlända ungdomar. Hittills har man samlats för spontanfotboll i Dinahallen under eftermiddagar och nu sprider sig aktiviteterna till fotbollsföreningarna i Ljusne, Norrala, Sandarne och Stugsund. Projektet är tänkt att successivt introduceras i övriga hälsingekommuner. Ledare för projektet i Söderhamn är Emile Charbachi. Nästa år kommer staten att skjuta till hela 64 miljoner och det ger oss möjligheter att fortsätta arbetet och i slutändan få intresserade och utbildade flickor och pojkar att bli medlemmar i våra föreningar och minska det stora problem vi har med att våra klubbar har svårt att fylla såväl ungdomslag som seniorlag med spelare.

Äntligen en hälsingedomare i allsvenskan igen
Söndagen den 26 april kommer stugsundssonen Per Melin att minnas. Allsvensk debut på Norrportens arena – och vilken debut! Klockrent agerande, löpstark, nära situationerna och stor acceptans för sina domslut. Till och med mina sundsvallssläktingar tyckte att – trots förlust med 0-2 mot Djurgården – domaren gjort en mycket bra match. Själv satt jag på läktaren och njöt av den auktoritet som Per utstrålade trotss att det borde pirra inombords. Kul! Per räknas som hälsing även om ryktet säger att han flyttar till Skåne snart. För att fortsätta på temat positiva händelser. Bevittnade DM-finalen igår mellan SFF och HUFF. Trots svårspelad plan högt tempo och två löpstarka och till synes vältränade lag, Nu blev det Söderhamn som segrade i en öppen match där målchanserna växlade under andra halvlek. Första gick till HUFF med större bollinnehav än SFF.
Lite hetsigt mot slutet men helhetsintrycket är våra representanter i norra tvåan uppträder på ett professionellt sätt och heder till hudikgrabbarna som gratulerade kollegorna från Söderhamn till segern den här gången. Ser fram mot nästa derbymatch som blir redan den 8 maj på anrika Glysis.

Vi ses där!